Sušené švestky recept
Sušené švestky usušíme v sušičce velmi snadno. Ale ani v obyčejné troubě to není problém. A nepotřebujeme k tomu kromě zmíněného ovoce a vody už vůbec nic jiného.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 2 kg zralých švestek
- horká voda
- sušička
Způsob přípravy
Zralé švestky důkladně omyjeme a nasypeme je do většího hrnce. Vodu přivedeme k varu a švestky touto vroucí vodou zalijeme tak, aby v ní byly všechny ponořené. Necháme je tak stát asi 3/4 hodiny.
Nyní vodu slijeme a švestky znovu zalijeme, tentokrát studenou vodou a zchladíme je. Pak švestky rozpůlíme a vypeckujeme. Půlky švestek naskládáme na sušící rošt slupkou dolů a sušíme je při teplotě 50 stupňů 12 hodin. Pak sušičku na 12 hodin vypneme.
Po této době znovu zapneme sušičku na 10 hodin a pak ji znovu na 12 hodin vypneme. Nakonec znovu sušičku zapneme a švestky dosušíme podle potřeby. Doba sušení závisí na velikosti švestek a jejich zralosti, takže přesně se určit nedá. Nejlépe bude jednu švestku ochutnat a případně ještě dosušit.