Cuketový koláč recept
Cuketový koláč chutná teplý i studený. Výborná večeře nebo pohoštění pro přátele k pivu nebo k vínu.
Ingredience receptu
- těsto:
- 400 g hladké mouky
- 250 ml plnotučného mléka
- 40 g droždí
- 4 lžíce olivového oleje
- špetka cukru krupice
- špetka soli
- náplň:
- 2 mladé cukety
- 200ml zakysané smetany
- 4 vejce
- 200 g strouhaného sýra
- 1 cibule
- 1 lžíce nasekaného kopru
- sůl
- mletý černý pepř
- olivový olej
Způsob přípravy
Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Mléko trochu ohřejeme, přidáme rozdrobené droždí, špetku cukru a necháme chvíli odstát. Pak přidáme mouku, olej a špetku soli a uhněteme hladké těsto.
Mísu s těstem přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě stát asi 20 minut. Mezitím si ve vyšší pánvi na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a nahrubo nastrouhanou cuketu dozlatova. Pak pánev odstavíme z plotny a přidáme rozšlehaná vejce, 3/4 nastrouhaného sýra, zakysanou smetanu, kopr a podle potřeby směs osolíme a okořeníme pepřem.
Vykynuté těsto na pomoučeném vále vyválíme do tvaru formy na koláč. Formu vymažeme olejem, těsto do ní rozprostřeme a zvedneme jeho okraje. Náplň na těsto rozprostřeme a v předehřáté troubě koláč pečeme 35 až 45 minut. Před koncem pečení koláč posypeme zbytkem sýra a dopečeme.