Bramborová polévka s vařeným vejcem recept
Asi nejtradičnější recept na bramborovou polévku je ten s houbami. Polévku z brambor však lze připravit v mnoha variacích. V tomto receptu jí dodá mírnou kyselost zakysaná smetana a o vydatnost polévky se postarají uzená slanina a vejce uvařená natvrdo. Polévka je dost hutná, a když k ní přidáte pár krajíců čerstvého chleba, můžete ji servírovat i jako hlavní chod.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 80 g uzené slaniny (příp. anglické)
- 500 g brambor
- 1250 ml vody
- 250 ml zakysané smetany
- 30 g hladké mouky
- 4 vejce
Způsob přípravy
Brambory oloupeme, umyjeme a nakrájíme na kostky. Vejce uvaříme natvrdo, ještě horká je uložíme do hrnce se studenou vodou a necháme pár minut odpočinout. Pak je oloupeme a odložíme stranou.
Slaninu pokrájíme nadrobno, nasypeme ji do rozpáleného hrnce a necháme restovat. Po chvilce k ní přisypeme brambory, promícháme je s uzeninou a chvíli podusíme.
Po pár minutách směs zalijeme horkou vodou, osolíme a vaříme do změknutí brambor.
Smetanu dáme do velkého hrnku, vmícháme k ní hladkou mouku a směs nalijeme do polévky, kterou asi 1 - 2 minuty povaříme.
Hotovou polévku servírujeme ozdobenou nadrobno nakrájenými vajíčky.