Jihočeská kulajda vs Krkonošské kyselo
Ať se vydáte do kteréhokoliv koutu naší krásné země, všude dostanete na talíř poctivou polévku, která čerpá z dávných tradic a zkušeností kuchařek mnoha generací. Sliny se vám sbíhají nad Jihočeskou kulajdou nebo Krkonošským kyselem. Víte však jaký je mezi nimi rozdíl?
Je libo Kulajdu anebo Kyselo?
Neexistuje domácnost, ve které by nebyla pořádná zásoba hub ze kterých si můžete připravit lahodnou krémovou polévku Kulajdu či Kyselo. Často se historicky jednalo o jediné vařené jídlo, a proto byly polévky opravdu hutné.
Tyto dvě houbové delikatesy si někteří lidé často pletou. Kulajda se od Kysela liší hlavně tím, že se nevaří s chlebovým kváskem, který vykouzlí v polévce nezapomenutelnou kyselou chuť, ale patří do ní jen smetana či mléko. Báječná zpráva je ta, že obě polévky jsou vynikající.
Když se řekne Krkonošské kyselo
Kyselo není nic jiného, než odvar z čerstvých nebo sušených hub zahuštěný chlebovým kváskem. Chuť a energetickou hodnotu kysela zlepšuje na tuku osmažená cibule a vajíčko. Kyselo se koření pouze kmínem a solí. Ke kyselu se tradičně pojídaly brambory „na loupačku“ nebo chleba. Navařilo se jako polévka podávaná jako samostatný pokrm hodící se v kteroukoliv dobu.
Krajinou kysela jsou horské a podhorské regiony na severu a severovýchodě Čech.
Podávalo se jako samostatné jídlo, obvykle k večeři. To proto, že po poctivě udělaném kyselu už nikdo neměl na další jídlo ani pomyšlení, což byl přesně důvod, proč se v chudých krkonošských chalupách vařilo. Obecně vzato je kyselo na suroviny opravdu nenáročné. Potřebujete chlebový kvas, sůl, kmín a sušené houby na základní polévku, a k tomu cibuli, vajíčka a brambory, aby v tom kyselu mělo co plavat.
Jihočeskou kulajdu tu znám
Pro přípravu tradiční jihočeské kulajdy neexistuje jednotný recept, který by byl univerzální. Každá rodina má svůj osobitý recept na tu nejlepší kulajdu. Vyskytuje se mnoho variant, které se odlišují kořením a dalšími přísadami do polévky. Občas se kulajda stejně jako kyselo podává jako samostatný hlavní chod. Kulajda patří také k tradičním receptům staročeské kuchyně. Je přezdívána za královnu houbových polévek. Hutná smetanová polévka s koprem, houbami a brambory. S přidáním kapky octa, cukru či medu si můžete vykouzlit sladkokyselou variantu. Tuto kombinaci osobně zbožňuji.
Mezi labužníky se vedou spory už mnoho let, jestli do pravé jihočeské kulajdy patří, či nepatří houby. Původní kulajda je ve všech historických záznamech bez hub. Ty se začaly přidávat až v nedávné době.

Kulajda
Jihočeská kulajda je typická krajová bílá polévka. Protože je sytá a hustá, nahradí klidně celé jídlo.

Bramborová polévka s vejci (kulajda)
Bramborová polévka s vejci (kulajda), je tradiční jihočeská bílá polévka. Máme-li, můžeme do ní přidat i houby.

Houbový kuba
Houbový kuba je staročeské jídlo, které se nejčastěji připravovalo na Vánoce (ze sušených hub). Je to veliká pochoutka.

Krkonošské kyselo
Kyselo není nic jiného, než odvar z čerstvých nebo sušených hub zahuštěný chlebovým kváskem.

Houby plněné špenátem, chlebem, česnekem a bylinkami
Houby plněné špenátem, chlebem, česnekem a bylinkami jsou báječný předkrm.

Houbová omáčka s muškátovým oříškem
Skvělá omáčka k těstovinám nebo knedlíkům. Očistíme a oloupeme houby. Cibuli nasekáme na malé kpousky.

Zapečené houby se sýrem
Zapečené houby se sýrem můžeme podávat jako předkrm, ale také třeba s pečivem jako lehkou večeři.

Krémová houbová polévka
Krémová houbová polévka je lahodná smetanová pochoutka. Voní houbami, bylinkami a můžeme ji doplnit i čerstvým pečivem.