Švédské masové kuličky recept
Švédské masové kuličky jsou aromatické a nezaměnitelné. Recept je velmi jednoduchý a jídlo je to velmi oblíbené nejen mezi dětmi.
(celý recept)
Ingredience receptu
- masové kuličky:
- 1/2 hrnku strouhanky
- 1/4 lžičky muškátového oříšku
- 1 lžička mleté sušené cibule
- 2/3 hrnku mléka
- sůl
- 1 vejce
- mletý černý pepř
- 450 g mletého hovězího masa
- omáčka:
- 1/2 hrnku smetany
- 1/2 hrnku mléka
- 1 plechovka krémové houbové polévky
- nasekaná čerstvá petrželka
Způsob přípravy
Švédské masové kuličky jsou aromatické a nezaměnitelné. Recept je velmi jednoduchý a jídlo je to velmi oblíbené nejen mezi dětmi. Troubu si předehřejeme na 200 stupňů. V míse důkladně smícháme všechny ingredience na masové kuličky a uhněteme hladkou masovou směs. Z masové směsi vytvoříme kuličky, umístíme je na plech vyložený pečícím papírem a v předehřáté troubě je pečeme asi tak 10 minut. Pečené kuličky vyndáme z trouby na rošt. Teplotu trouby nyní snížíme na 170 stupňů.
Ze všech ingrediencí připravíme jejich důkladným promícháním omáčku. Masové kuličky vložíme do pekáče, zalijeme je omáčkou a pekáč zakryjeme víkem. Připravený pekáč vložíme do trouby se sníženou teplotou a pokrm zvolna pečeme přibližně hodinu.Po této době pekáč vyndáme z trouby a ještě ho necháme zakrytý stát 10 minut. Pak teprve můžeme jídlo podávat. Hotové porce posypeme nadrobno nakrájenou čerstvou zelenou petrželkou.