Uklízíme spižírnu - praktické rady
Spižírna či komora je místnost sloužící k uchovávání a skladování potravin. I na tuto místnost bychom si alespoň jedenkrát ročně měli najít čas a uklidit ji.
Pokud si myslíte, že máte svou spižírnu ve vzorném pořádku a další zásah je zbytečný, můžete se inspirovat praktickými radami. Úklid neslouží jen k odstranění prachu a urovnání zavařenin do úhledných zástupů. Hlavním smyslem je revize obsahu spižírny a vyhození starého, prošlého a jinak znehodnoceného jídla.
Jak na to
Potraviny vyskládejte, zkontrolujte jejich kvalitu a vytřiďte. Police umyjte a zkontrolujte stěny a zem, jestli v místnosti není plíseň. Spižírna by měla být suchá, bez zbytečného světla. Měla by být nejchladnějším místem domácnosti, proto zde netopte a zajistěte její odvětrávání.
Následující rady vám pomohou si vaši spižírnu utřídit. Přehledná spižírna, ve které jsou potraviny správně uchovávány zabrání jejich zbytečnému plýtvání.
Praktické tipy
- Popisujte zavařeniny
Co je uvnitř samozřejmě pozná napohled každý, to je výhoda průhledných skleniček. Takže obsah stačí popsat jen v případě nejistoty. Je to meruňková nebo broskvová marmeláda? Určitě otevřete meruňkovou, když máte chuť na broskvovou. Popis zabrání zbytečnému plýtvání, v lepším případě ušetří místo v lednici omylem otevřené skleničky, schované ‚na jindy.‘
Popisujte víčka nebo skleničky datem zpracování. Nemůže se vám pak stát, že by se vám skleničky pomíchaly s jinými z předchozích let. - Starší dopředu
Máte-li potraviny, který vydrží několik měsíců ve skvělém stavu, dbejte na to, abyste přednostně zpracovávali ta starší. Skládejte proto novější zboží víc dozadu a starší dopředu.
Stav potravin vidíme přes sklo, ale co se děje pod víčkem ovlivnit nemůžeme. V případě nejistoty ohledně kvality, určitě raději vyhazujte. - Využívejte dózy
Nenechávejte potraviny v otevřených sáčcích. Mouka, strouhanka i těstoviny se tak znehodnocují. Pořiďte si praktické uzavíratelné dózy. Na trhu jsou plastové, plechové, dřevěné i skleněné v mnoha tvarech, odstínech a stylech.
Jste-li kuchař začátečník, nezapomeňte si uchovat (nalepit na dózu) informace o přípravě potravin. - Buďte nápadití
Vyrobte si jednoduše vlastní kořenky. Skvěle poslouží skleničky od dětské výživy nebo od oliv. Ještě méně místa pak zabere praktický košík, do kterého sáčky s kořením můžete naskládat. Tato varianta je zároveň ideální v případě, že máte kuchyň od spižírny dál, snadno si veškeré koření k vaření přenesete najednou.
Místo košíčku si můžete vyrobit i praktické krabičky. Uložíte zde třeba pytlíky s vanilkovým cukrem, pudinkem apod. Vše bude na jednom místě a na dosah. - Pozor na škůdce
Objeví-li se vám ve spižírně mravenci, obvykle bude stačit zjistit, co je nalákalo. Tuto příčinu pak odstraňte.
V případě, že se zde objeví potravinoví moli, musíte zakročit rázněji. Použijte lapače. Dejte si pozor, aby lapače byly vhodné do míst s uskladněnými potravinami – bez jedovatých látek a bez zbytečného aroma.