Svatomartinské slavnosti: Oslavte letos tuto chutnou tradici v teple domova!
Tento symbolický svátek oslav konce sklizně a začátku zimy spadá na 11. 11. a neodmyslitelně k němu patří víno a pečená husa. Zároveň nám začíná tradiční adventní šestinedělní půst, v průběhu kterého bychom si tyto dary Země měli odpustit.
Svatomartinská husa
Sv. Martin byl biskupem v Tours ve Francii a narodil se v dnešním Maďarsku jako římský občan. Byl prvním světcem, který byl svatořečeným za svůj příkladný život a ne jako mučedník. Zároveň ztělesňoval přechod od pohanství a antického dědictví ke křesťanství.
Hned ve dvou legendách se můžete setkat se spojením sv. Martina a husy. První legenda praví, že husy svatého Martina při kázání tolik rušily, že nyní pykají na svatomartinském pekáči. Druhá zase říká že se Martin před svou volbou biskupem ze skromnosti skrýval v husníku, ale husy ho svým kejháním prozradily.
Svatomartinské víno
Co by to bylo za oslavu bez dobrého svěžího vína. K slavnostní večeři si otevřete láhev mladého svatomartinského vína. Jedná se o první mladá vína nového ročníku, která sice zrála pouhých několik týdnů, ale za tuto dobu už stačila získat svůj osobitý charakter. Znalci vína doporučují, aby se mladá vína vypila do Velikonoc, do kdy si uchovávají svou svěžest.
Ne každé víno si zaslouží nést značku Svatomartinské víno, odborná komise posuzuje standardním stobodovým systémem vlastnosti vína, jakými jsou vzhled (čirost a barva), vůně (intenzita, čistota, harmonie), chuť (intenzita, čistota, harmonie, perzistence) a celkový dojem z vína.
Pokud nese víno Svatomartinskou značku, musí být vyrobeno z hroznů odrůd Müller Thurgau, Veltlínské červené rané, od roku 2010 také Muškát moravský (bílá vína), Modrý Portugal a Svatovavřinecké (růžová a červená vína) a od roku 2013 ještě Zweigeltrebe (růžová vína) a musí pocházet z území České republiky.
Staročeská husa s červeným zelím
Staročeská husa s červeným zelím s mandlemi a jablky je jedním z výborných vyzkoušených receptů na husu.
Pečená husa
Pečená husa, posvícenská, nebo svatomartinská, s červeným zelím to je pochoutka jedna radost.
Hrnkové houskové knedlíky
Houskové knedlíky patří k české kuchyni. Můžeme si je připravit mnoha způsoby