Rybí noky recept
Kapr je tradiční součástí štědrovečerní večeře, ale z tuto rybu můžeme zařadit do jídelníčku i během roku, protože tím prospějeme našemu zdraví. Připravit se z něj dají například chutné rybí noky. Podávají se s vařeným bramborem, kaší nebo jen se salátem.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 500 g vykostěného kapřího filetu
- 60 g másla
- 2 vejce
- 2 žemle
- 1 menší cibule
- špetka strouhaného muškátového oříšku
- ½ lžičky majoránky
- hrst čerstvé petrželky
- hrst strouhanky
- 65 ml bílého vína
- ½ hrnku mléka
- sůl
Způsob přípravy
Rybí maso zbavíme za pomoci pinzety nebo ostrého nože kůstek. Pak ho umeleme na strojku nebo rozsekáme v mixéru.
Do hlubokého talíře nalijeme mléko, namočíme do něj nakrájené žemle, necháme chvíli nasáknout. Z pečiva poté vymačkáme tekutinu a žemle rozmělníme vidličkou. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Petrželku nasekáme najemno.
Rozehřáté máslo ušleháme do pěny, přidáme vejce a vyšleháme do pěny. Do směsi poté přidáme žemle, cibuli, petřelku, muškátový oříšek, majoránku a osolíme. Když bude hmota příliš řídká, přisypeme dle potřeby strouhanku. Základ pro noky vložíme do misky, zakryjeme ji potravinovou fólií a odložíme na čtvrt hodiny do lednice.
Ve větším hrnci přivede k varu asi litr vody. Jakmile začne vřít, přilijeme víno a do vroucí směsi vkládáme noky, které jsme z hmoty vytvarovali za pomoci lžíce. Snížíme teplotu a noky vaříme zvolna, těsně pod bodem varu, asi čtvrt hodiny.