Obyčejné jablko – nezastupitelný pracant našeho jídelníčku
Můžeme mluvit o prvotním hříchu, kdy mlsná Eva utrhla zakázaný plod ze stromu poznání. Nebo si můžeme vzpomenout na symbol královské moci, královské jablko, jež je i jedním z českých korunovačních klenotů. Symbolizuje svět, který je zobrazený glóbem, a nad ním je Kristus, symbolizovaný křížem. A co třeba příběh z řecké mytologie, o zlatém jablku sváru mezi bohyněmi a nelehkém úkolu pro Parise, což nakonec vedlo k trojské válce a k pádu Tróje. Jablko je v naší civilizaci již tisíce let.
Pro nás je dnes jablko hlavně jedním z druhů ovoce, které nás provází od dětství a které je tak trochu ve stínu všech dalších a mnohdy exotických druhů. Při nákupu ovoce často dáme raději přednost těm ostatním. Spíš výjimečně si na něj vzpomeneme jedině když máme v úmyslu upéci oblíbený štrúdl, neboli jablkový závin. Jenže to „obyčejné“ jablko si rozhodně nezaslouží být na okraji naší pozornosti.
Hlavně díky dovozu, máme dnes celoročně na výběr hned několik odrůd jablek. Samozřejmě nejlepší jablka jsou ta, která dozrála na stromě, pokud možno u nás, a v sezóně do které patří. Taková letní jablka, z kraje léta čerstvě natrhaná, sladce vonící, nebo jemně nakyslá, to je přece pochoutka. Ale i ostatní, vyšlechtěné odrůdy jablek, každá s jinou barvou, chutí a vůní, jsou pochoutkou, na kterou bychom neměli zapomínat. A to nejen pro jejich nezaměnitelnou chuť.
Jablka mají totiž naprosto nezastupitelné místo v našem jídelníčku. Obsahují celou řadu nám prospěšných látek, posilují naši imunitu, odbourávají stres, jsou přírodním zdrojem mnoha vitamínů, obsahují nezanedbatelné množství vlákniny, přírodního cukru a ovocných kyselin. Také posilují naše srdce a krevní oběh a působí protizánětlivě.
Kromě toho, že se konzumují syrová, jsou součástí mnoha jídel. Připravujeme z nich mošty, kompoty, povidla, džemy, čaje apod. Také je sušíme. Správným způsobem usušená jablka, neboli křížaly, uchovají největší množství minerálních látek a vitamínů, mají dobrý vliv na látkovou výměnu a zlepšují činnost střev a také snižují špatný cholesterol. A kdo z nás někdy neochutnal calvados, jablečný destilát, u nás spíše známý pod názvem jablkovice.
Ne nadarmo se doporučuje jíst jedno jablko denně. A možná to nevíte, ale při konzumaci jablek aromatické látky z nich prostupují naším tělem a uvolňují se, například přes vlasy, a tak pravidelní konzumenti jablek mohou lehce vonět po jablkách. Tohle všechno nás nabádá k tomu, abychom zařadili skromné jablko do svého jídelníčku na čestné místo a využili všeho, co nám nabízí.
V naší kuchyni se můžeme setkat s recepty na spoustu koláčů, moučníků a sladkých i slaných jídel, kde hrají jablka hlavní roli. Pár jich najdete i tady.

Rychlý koláč z jablek
Jednoduchý recept na vláčný jablečný moučník. Doplníte-li ho šlehačkou, je z něj luxusní zákusek ke kávě.

Jablečné šátečky
Můžete klidně použít i hotové listové těsto. Nebo to z našeho receptu. Oboje bude výborné.

Salát z kysaného zelí, jablek a křenu
Při období viróz a nemocí z nachlazení je to vitamínová bomba. A navíc velmi pikantní a chutná.