Cuketová sezona vrcholí. Jak zeleninu skladovat a co z ní připravit?
Sezona cuket je v plném proudu, a protože jde o zeleninu dobře plodící, není dobrých receptů na jejich zpracování nikdy dost. Z cukety, která sice vzhledem připomíná okurku, ale patří do čeledi tykvovitých, lze připravit mnoho slaných i sladkých jídel. Nechte se inspirovat!
Druhů cuket je poměrně hodně. Na zahradách nebo na pultech v obchodech lze vidět tvary podlouhlé i kulaté, zbarvené dozelena, dožluta či žíhané. V druhé polovině léta sezona této populární zeleniny vrcholí, tak co z ní připravit?
Skladování cuket
Jak poznat, že je zelenina čerstvá? Cuketa by měla být na povrchu krásně lesklá, její tělo pevné a bez poškození. Pokud dojde při stlačení k lehkému propadu slupky, cuketa už není ve své nejlepší formě.
Bohužel, v případě cuket se jedná o zeleninu, která čerstvá příliš dlouho nevydrží. V chladu ji lze při teplotách 8 – 10 stupňů uchovávat čtyři až deset dnů. Neměla by se dávat dohromady do šuplíku s rajčaty, jablky, banány či hruškami, protože všichni obsahují plyn etylen, díky němuž se cukety rychleji kazí.
Ani k zamrazení v mrazničce se cuketa příliš nehodí. Obsahuje totiž velké množství vody a po rozmrazení má tendenci přeměnit se v bláto. Navíc je i v nastrouhaném stavu dost objemná. Kdo ji však chce přeci jen zamrazovat, měl by ji předtím krátce povařit, nechat zchladit, vymačkat přebytečnou vodu a až poté ji uložit do zavíracích sáčků. Další alternativou je posypat čerstvě nastrouhanou cuketu solí, nechat ji pár minut "vyplakat", slít uvolněnou vodu a cuketu uložit. Zmrazená vydrží až 12 měsíců.
V bedýnkách ve sklepě lze po jistou dobu uchovávat větší, starší kusy cuket. Mnohem lepší je však jednotlivé kusy ihned zpracovat a udělat z nich například pikantní nátěrku na topinky nebo cuketové zelí.
Dobroty z cukety
Velmi oblíbená a na přípravu snadná je polévka z cukety. K jejímu vyhotovení stačí jen nakrájená cibule, trocha tuku pro smažení, cuketa, parmezán, sůl a pepř.
Populární jsou i cuketové nákypy, nádivky a slané koláče. I zde je příprava snadná. A co takhle cukety plněné masem, smažené, pečené nebo zavařené? Nechte se inspirovat recepty pod článkem!

Cuketová bábovka
Do moučníků vnese cuketa přidanou hodnotu. Díky tomu, že její chuť není výrazná, není v dezertu cítit, zato mu dodá vláčnost.

Cuketová pomazánka na topinky
Pomazánku z cukety můžeme zavařit do sklenic a pikantní nátěrku si užít i v zimě.

Cuketový nákyp
Populární je také nákyp z cukety. Nenáročné a laciné jídlo, které je za chvíli hotové.

Bramborák s cuketou pečený v troubě
Bramborák z cukety neboli cukeťák se hodí k obědu i k večeři. Při přípravě v troubě si navíc ušetříte zbytečně použité tuky.