Roštěná s mrkví, šalotkou, mátou a citrónem recept
Roštěná s mrkví, šalotkou, mátou a citrónem je pikantní a vydatné jídlo.
Můžeme ji podávat s vařenými mladými brambory, nebo třeba s bramborovými noky.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 450 g vepřového bůčku
- 2 kg hovězí roštěnky
- 2 hrnky jablečného moštu
- 5 stroužků česneku
- 8 ks mrkve
- 10 ks šalotek
- 2 lžíce koriandru
- 2 ks bobkového listu
- 1 hrnek nasekané čerstvé máty
- citronová kůra ze 2 citronů
- 10 snítek čerstvého tymiánu
- sůl
- 3 piva
Způsob přípravy
Roštěná s mrkví, šalotkou, mátou a citrónem je pikantní a vydatné jídlo. Můžeme ji podávat s vařenými mladými brambory, nebo třeba s bramborovými noky. Maso důkladně osolíme na všech stranách a necháme ho uležet v chladnu alespoň 3 hodiny, nejlépe přes noc. Hodinu před vařením ho z lednice vyndáme. Troubu předehřejeme na 170 stupňů. V pekáči na plotně opečeme vepřový bůček nakrájený na malé kostky do křupava. Pak ho z pekáče vyndáme a dáme stranou. Hovězí maso osušíme papírovou utěrkou a v pekáči ho opékáme po každé straně asi 2 minuty. Nyní i maso z pekáče vyndáme a orestujeme v něm šalotky, utřený česnek a mrkev nakrájenou na menší kusy.Trochu osolíme a když se zelenina rozvoní, přidáme k ní tymián, koriandr a bobkový list.
Ještě asi minutu opékáme a pak přidáme jablečný mošt. Přivedeme k varu a vše i ode dna důkladně promícháme.Do omáčky nyní přidáme pivo a když začne znovu vařit, vložíme do pekáče hovězí maso a bůček. Ujistíme se, že maso je téměř potopené v omáčce, pekáč přikryjeme, vložíme do předehřáté trouby a pečeme 3 až 4 hodiny. Občas víko zvedneme a maso polijeme omáčkou.Přitom z vrchu odstraňujeme přebytečný tuk. Měkké maso vyndáme z pekáče a nakrájíme na jednotlivé porce. Roštěnou na talíři obložíme nastrouhanou citronovou kůrou a nadrobno nasekanými mátovými lístky.