Irské dušené hovězí recept
Irské dušené hovězí je lahodný guláš z hovězího masa, který přidáním černého piva a červeného vína získá neopakovatelnou chuť.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 800 g hovězího masa na guláš
- 1 cibule
- 2 bobkové listy
- 1/2 lžíce sušeného tymiánu
- 5 mrkví
- 900 g červenohnědých brambor
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 4 celerové stonky
- 2 lžíce soleného másla
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 hrnky hovězího vývaru
- 3/4 hrnku červeného vína
- 3/4 hrnku piva Guinness
- 1 lžíce sójové omáčky
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce cukru krystal
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžíce vody
- sůl
- pepř
Způsob přípravy
Irské dušené hovězí je lahodný guláš z hovězího masa, který přidáním černého piva a červeného vína získá neopakovatelnou chuť. Jeho příprava je sice delší, ale není složitá a toto syté a velmi chutné jídlo si určitě zamilujete. Omyté a osušené maso nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme a ve vyšší pánvi do oleji opečeme dohněda. Přidáme utřený česnek a jen krátce osmahneme, aby se nespálil. Brambory, mrkev, cibuli a celer nakrájíme na střední kousky a vše společně s opečeným masem vložíme do většího hrnce. Na pánev kde jsme opekli maso dáme rozpustit máslo a přidáme tymián a cukr. Za stálého míchání přidáme rajčatový protlak a sojovou omáčku.
Přilijeme červené víno, a zvolna vaříme asi 3 minuty. Důkladně směs ode dna promícháme dřevěnou vařečkou. Přidáme kukuřičný škrob, zalijeme hovězím vývarem a přivedeme k varu. Pak snížíme teplotu a dusíme asi 10 minut. Osolíme a pepříme, je-li třeba a můžeme dolít vodou. Nyní hotovou omáčku nalijeme na směs masa a zeleniny, přidáme pivo a bobkový list. Přivedeme k varu, pak teplotu snížíme a zvolna a za občasného míchání dusíme, dokud maso nezměkne, alespoň 4 hodiny. Podáváme horké, jako sytá večeře v chladných zimních dnech je irské dušené hovězí rozhodně to pravé.