Vepřová pečeně recept
Vepřová pečeně s knedlíkem a zelím, to je oblíbená česká klasika. Podle tohoto receptu upečete báječné vepřové maso velmi jednoduše.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 kg vykostěné vepřové plece
- 3 lžíce másla
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce hnědého cukru
- 1 lžíce nasekaného rozmarýnu
- mletý černý pepř
- sůl
- 1 lžička nasekaného tymiánu
- 2 lžíce hořčice
Způsob přípravy
Vepřová pečeně s knedlíkem a zelím, to je oblíbená česká klasika. Podle tohoto receptu upečete báječné vepřové maso velmi jednoduše. Troubu předehřejeme na 220 stupňů. Vepřovou plec stočíme pevně do podlouhlé šišky a pevně svážeme potravinovým provázkem. Pepř, 1 1/2 lžičky soli, tymián, rozmarýn, hořčici a utřený česnek je třeba smíchat dohromady v malé misce. Touto směsí potřeme celou šišku vepřového masa a položíme ji do vymazaného pekáče.
Maso trochu podlijeme a pečeme přikryté 30 minut. Pak pekáč odkryjeme a pečeme ještě 20 minut, podle potřeby trochu podlijeme. Hnědý cukr a roztavené máslo je třeba smíchat a touto směsí potřeme vrchní část pečeně. 3 minuty pak maso pečeme zprudka, aby cukr zkaramelizoval. Před rozkrájením na jednotlivé porce necháme pečeni 10 minut odpočinout. Podávat můžeme maso také s jemnou bramborovou kaší politou vypečenou omáčkou.