Fenykl zapečený s brambory recept
Fenykl se po staletí používá nejen jako kořenná zelenina, ale také jako léčivka. Z jeho semen se připravují odvary, které ulevují od zažívacích obtíží a nadýmání. Dužnaté řapíky fenyklu mají uplatnění v kuchyni. Dají se zapékat, použít do salátů i polévek. Fenykl obsahuje flavonoidy, vitamíny, organické kyseliny a jeho chuť je lehce nasládlá, připomínající lékořici. Fenykl výtečně chutná zapečený s brambory a různými druhy sýra.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 400 g fenyklu
- 4 brambory
- 50 g ovčího sýra
- 1 žloutek
- 1 lžíce smetany ke šlehání
- špetka glutasolu
- muškátový oříšek
- sůl
Způsob přípravy
Z omytých fenyklů odstraníme vnější tužší slupky a každý rozkrájíme na čtvrtiny.
Zeleninu dáme vařit do osolené vody. Po čtvrt hodině ji vyjmeme a dáme okapat.
Brambory uvaříme ve slupce, pak oloupeme a nakrájíme na plátky.
Z vody, v níž se vařil fenykl odebereme 150 ml a v nich rozšleháme žloutek, přimícháme smetanu, trochu stouhaného muškátového oříšku, přidáme sůl a glutasol.
Do zapékací misky klademe uvařený fenykl nakrájený na kousky a na něj pokládáme brambory. Zeleninu zalijeme směsí se smetanou, zasypeme strouhaným sýrem a pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut.