Umíme si v obchodě správně vybrat brambory?

HanaRohlenová

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Brambory jsou jednou z nejobvyklejších potravin, a to asi nejen u nás. Z nutričního hlediska jsou našemu zdraví prospěšné...

Brambory jsou jednou z nejobvyklejších potravin, a to asi nejen u nás. Z nutričního hlediska jsou našemu zdraví prospěšné hlavně pro svůj vysoký obsah bílkovin, vitamínů a minerálů. Vyrovnají se tak lecjakému ovoci či jiné zelenině, někdy je dokonce i předčí. Brambory neobsahují lepek a tak jsou také významnou potravinou pro celiaky.

Podle doby sklizně známe domácí konzumní brambory rané a pozdní. Rané brambory mají tenkou, snadno loupatelnou slupku a na trhu bývají v červnu a v červenci. Nedají se však dlouho skladovat. Ke skladování jsou určeny odrůdy pozdní. I ty však vyžadují dobré podmínky pro delší skladování, jako je teplota 2 až 5 stupňů a suchou a temnou místnost. Na světle totiž brambory na povrchu zelenají a osahují toxické glykoalkaloidy. Je důležité před tepelnou úpravou důkladně odstranit klíčky a očka a zelený povrch brambor.

Nikde jinde ve světě než u nás se nesetkáte s dělením brambor do třech hlavních skupin podle varného typu. Nejsou totiž brambory jako brambory. Dělíme je podle odrůd, a podle jejich vlastnostech po sklizni. Přestože jsou tyto skupiny jen tři, často si je pleteme.

Varný typ A je odrůda brambor jen slabě moučnatá, s velmi pevnou dužinou. Má menší obsah škrobu. Ideálně se hodí na vaření brambor ve slupce, tedy především do salátů, nebo na loupačku.


Varný typ B jsou univerzální brambory se středně pevnou dužinou a trochu více moučnaté. Používáme je především jako přílohové nebo do polévek, gulášů a těst.

Varný typ C se vyznačuje velmi kyprou dužinou a silnou moučnatostí, brambory se po uvaření rozpadají. Používáme je hlavně na přípravu kaší, bramboráků, bramborových placek a bramborových těst.

Kromě těchto tří skupin se můžeme setkat také s bramborami typu AB, BA, CB, BC. Tyto skupiny odpovídají vždy rozmezí dvou varných typů.

Brambory vařené ve slupce mají značně výraznější chuť a vyšší obsah vlákniny než brambory které vaříme oloupané. Při vaření ve slupce je také dobré zalít brambory studenou vodou a zahřívat je až k varu. Tak si brambory snadněji udrží svůj tvar. Naopak brambory pro přípravu kaší vkládáme až do vroucí vody.

Jídel z brambor je v našich kuchařkách obrovské množství. Jsou mezi nimi ta úplně nejjednodušší, jako jsou například vařené brambory polité máslem, brambory s tvarohem, jen posypané pažitkou. Taková jídla můžeme doplnit třeba jen salátem z čerstvé zeleniny. Hlavně z čerstvých raných brambor nám budou tyto lahůdky chutnat. Jsou i jídla složitější, pečená, vařená, zapékaná, restovaná, dušená, grilovaná. Také bramborová těsta na knedlíky sladké i slané. Polévky z brambor, saláty, placky, slané koláče. Bez brambor si náš jídelníček už asi ani nedokážeme pedstavit. A třeba mezi všemi těmi recepty možná objevíme takový, který jsme ještě nevyzkoušeli. Nebo nějakou pozapomenutou klasiku, jakou je třeba bramborový guláš nebo brambory na paprice.

Smažené krokety z brokolice a brambor

Smažené krokety z brokolice a brambor


Pokud jste je ještě neochutnali, zkuste to. Možná do budoucna doplní seznam vašich oblíbených zeleninových jídel.


Smažený hermelín v bramborovém těstíčku

Smažený hermelín v bramborovém těstíčku


Pro toho kdo má rád smažené sýry je to vynikající pochoutka. Pro větší pikantnost si vyberte sýr ochucený kořením.


Pastýřský koláč s bramborovou kaší

Pastýřský koláč s bramborovou kaší


Výborné vegetariánské jídlo plné zeleniny, připravené v zapékací míse. K tomu už stačí jen kousek čerstvé zeleniny.


Brambory na kari s pečeným lososem

Brambory na kari s pečeným lososem


Oblíbená ryba s kořeněnými bramborami vám bude jistě chutnat. K rybám se brambory jako příloha obzvlášť hodí.


Bramborová polévka s vejci (kulajda)

Bramborová polévka s vejci (kulajda)


Jihočeská polévka vonící koprem a houbami se bez brambor neobejde. A je vynikající.


Bramborák

Bramborák


Není co dodat. Kdo by ho neznal. Klasický recept můžete doplnit na kostičky nakrájeným uzeným masem. Ale i bez něj si pochutnáte.


Bramborové noky

Bramborové noky


Ať už jako příloha, nebo jako samostatné jídlo, bramborové noky rozhodně skvěle doplní váš jídelníček.


Bramborové ovocné knedlíky

Bramborové ovocné knedlíky


Jsou dobré nejen se švestkami. Bramborové těsto se na ovocné knedlíky totiž skvěle hodí.


Kapusta dušená s bramborem

Kapusta dušená s bramborem


Pikantní příloha nejen k pečenému, ale například i k uzenému masu. Stojí za vyzkoušení.


Kulaté bramborové knedlíky

Kulaté bramborové knedlíky


Nejen k pečeným masům ale i k omáčkám se hodí kulaté bramborové knedlíky. Po uvaření je posypte nasekanou pažitkou nebo zelenou petrželkou podle chuti.



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Umíme si v obchodě správně vybrat brambory?, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Hledat podobné články jako Umíme si v obchodě správně vybrat brambory?.
Nebo hledejte podobné podle části názvu: umíme, obchodě, správně, vybrat, brambory?.


×