Jehněčí kapustové rolky - Low carb recept
Přinášíme další lahodný recept podle zásad Low carb. Lahodné jídlo a u toho hubnout? Ano je to reálné, důležité je správné načasování. Co je to Low carb dieta se můžete dočíst v našem článku Low carb dieta - nízkosacharidový životní styl.
(celý recept)
Ingredience receptu
- Na 10 rolek:
- 600 g mletého jehněčího masa
- Sádlo nebo ghí
- 1 menší červená cibule
- 1 kapusta
- 3 stroužky česneku
- 1-1/2 lžičky římského kmínu
- 1/2 lžičky cejlonské skořice
- 1/2 lžičky sušeného oregána
- 80g feta sýra
- 1 vejce
- Nerafinovaná mořská sůl
- Pepř
- Omáčka:
- 400g rajčatového pyré
- 2 bobkové listy
- 3 stroužky česneku
- Nerafinovaná mořská sůl
- Pepř
- 1/2 hrnku masového vývaru
- Na sevírování:
- Na kostičky nakrájený feta sýr
- Nasekaný koriandr (lze nahradit petrželkou)
Způsob přípravy
Ve větší pánvi rozehřejeme tuk a přidáme najemno nakrájenou cibuli a česnek, promícháme a necháme 3 minuty restovat. Do středně velké mísy vložíme mleté maso, přidáme orestovanou cibuli s česnekem a promícháme. Poté přidáme římský kmín, skořici, oregáno, sůl a pepř a promícháme. Na závěr přidáme vejce a nasekaný feta sýr a pomocí rukou propracujeme aby se směs rovnoměrně promíchala. Hotovou masovou směs vložíme zatím do lednice.
Kapustu očistíme a odřízneme vnější listy a košťál. Následně oddělíme 10 větších listů a opláchneme je pod tekoucí vodou. Do velkého hrnce vlijeme filtrovanou vodu a přivedeme k varu. Do vroucí vody poté vložíme část listů a necháme 3 minuty změknout. Poté listy vyndáme, opláchneme ledovou vodou a necháme odkapat. Stejný proces opakujeme se zbývajícími listy.
U každého listu kapusty poté odřízneme spodní část s dřevnatým stonkem. Z masové směsi vytvoříme 10 stejně velkých šišek. Do prostředka spodní části listu kapusty poté položíme šišku z masové směsi, okraje listu přehneme přes maso a váleček z masa do listu zavineme. Stejný postup opakujeme se zbytkem rolek. Do větší nádoby na pečení poté rolky vyskládáme.
Do menší pánve přidáme rajčatové pyré, nasekaný česnek, bobkové listy, sůl a pepř. Vše promícháme a necháme cca 5 minut prohřát. Hotové pyré poté rozprostřeme rovnoměrně na kapustové rolky. Vše poté zalijeme půl hrnkem masového vývaru.
Troubu předehřeme na 185st, rolky vložíme překryté do trouby a pečeme cca 55 – 60 minut. Hotové rolky podáváme se zeleninovým pyré, posypané nasekanou fetou a koriandrem.