Jarní únava? Tipy, které vám vrátí energii do žil
Sluneční paprsky je vidět čím dál častěji, začíná se oteplovat, pupeny raší, ptáci zpívají, příroda se pomalu, ale jistě probouzí a vy byste nejraději zalezli do kanafasu? Pak se s největší pravděpodobností potýkáte s jarní únavou, tedy jevem, který se na přelomu chladného a teplejšího období často objevuje. Poradíme vám pár tipů, jak s jarní únavou zatočit.
Změna počasí je na jaře sice velmi vítaná, ale také náročná. Přechod od chladných teplot k mírnějším ovlivňuje i procesy v našem těle. Vlivem oteplení dochází v organismu k rozšíření cév a snížení tlaku. Kromě toho musí naše tělo znovu nalézt hormonální rovnováhu, protože v zimě, kdy je méně světla, stoupá hladina spánkového hormonu v krvi a tělo produkuje méně serotoninu, což je třeba na jaře napravit, a to stojí námahu.
Dalším faktorem, který nás na jaře nutí více zívat, je strava. V zimním období přirozeně vyhledáváme jídla vydatnější, bohatší na tuky. Na jaře naopak toužíme tělo očistit, detoxikovat a zbavit látek, které ho zatěžují. Díky prodlužujícím se dnům máme také méně spánku, a proto se můžeme cítit unavení.
První pomoc proti únavě
Koho postihla jarní únava, ten by měl vyrazit ven, protože pohyb na čerstvém vzduchu v těle rozproudí procesy, které ho ozdraví a vy se budete cítit nabití energií. Nejen pohyb však hraje důležitou roli. Zapomínat bychom neměli ani na kvalitní spánek a hlavně stravu.
Po zimě je dobré odlehčit jídelníček, tělo více hydratovat a zařadit do stravovacího plánu více čerstvých potravin, méně uzenin, červeného masa, mléčných výrobků, alkoholu i kávy.
Na čem si na jaře pochutnat?
- zeleninové či luštěninové polévky
- bílé maso
- rýže, quinoa, jáhly
- naklíčená semínka – řeřicha, mungo
- sezónní zelenina dušená i čerstvá – ředkvičky, hrášek, zelené saláty, špenát, růžičková kapusta, chřest, kedlubny
- ovoce – jahody, třešně, jablka, hrušky
- jarní dary přírody – medvědí česnek, mladé kopřivy, listy smetánky
Pampeliškový salát
Jakmile se na loukách objeví pampelišky, neváhejte! Obsahují totiž hořké látky, které skvěle pročistí játra.
Těstoviny s chřestem, lososem a fazolkami
Výtečný a zdravý oběd, který zejména na jaře dodá sílu a nastartuje tělo.
Pesto z medvědího česneku
Medvědí česnek patří k prvním jarním bylinkám a jeho účinky na zdraví jsou k nezaplacení.
Růžičková kapusta podle Pohlreicha
Přezdívá se jí královna zeleniny. Vyzkoušejte recept od šéfkuchaře!