Jak zpracovat rajčata
Hana R.
Koncem léta každý pěstitel zeleniny, který se o svou zahradu dobře staral a samozřejmě pokud nám příroda nepředvedla nějaké extrémní počasí, které by zničilo celou naši úrodu, sklízí a sklízí a sklízí. A nejoblíbenějším druhem zeleniny v našich zahrádkách jsou nepochybně rajčata. Ať už pro to, že se pěstují velmi snadno, nejsou náročná na vhodnou půdu, odolávají i chladnějšímu počasí, nebo pro velkou rozmanitost jejich využití ve studené i teplé kuchyni.
Konzumace rajčat je také velmi prospěšná našemu zdraví. Správně zralé plody mají velký obsah vitamínů A, B, C a minerálních látek. Jsou výborným prostředkem při zlepšování imunity, mají protizánětlivé účinky, prospívají našemu srdci. Rajčata zrající na slunci obsahují oproti rajčatům koupeným v zimních měsících v supermarketu mnohem více všech těchto důležitých a zdravých látek. Právě proto je velmi výhodné úrodu, kterou nespotřebujeme hned, dobře zpracovat a uskladnit tak, abychom si mohli dopřávat jídla s kvalitními rajčaty až do jara.
Rajčata můžeme nakládat, sušit, vyrábět z nich různé kečupy, omáčky, čalamády, můžeme je uskladnit jako polotovar v mrazničce. Důležité je, jak už jsme zmínili, sklidit rajčata ve správnou dobu, a to je, když je rajče již celé zbarvené ale pořád pevné. Konzumovat nezralá rajčata totiž může být zdravotně rizikové. Nikdy je také po natrhání neskladujeme v lednici, snižuje se tím výrazně jejich chuť.
Nakládání rajčat je jeden z obvyklých způsobů jejich zpracování. Můžeme je do sklenic dávat samostatně, nebo kombinovat s jinými druhy zeleniny, třeba s mrkví nebo s paprikou. Můžeme použít klasický nálev na okurky, nebo přidáním různých bylinek a s různými nálevy můžeme dosáhnout toho, že budou mít pokaždé trochu jinou chuť. Můžeme je také nakrájet na menší kousky a sterilovat jen ve vlastní šťávě, aby jim zůstala jejich vlastní chuť. Pak stačí jen je přidat k masu a připravit jídlo podle vlastního receptu. Můžeme si do sklenic připravit směs na lečo, nebo třeba omáčku z pečených rajčat, možností máme mnoho a sterilované ve sklenicích nám to vydrží hodně dlouho.
Nejvíce koncentrovanou chuť rajčat získáme jejich sušením. Sušení v sušičce je snadné a pak můžeme použít různé bylinky a koření a po usušení rajčata ještě třeba naložit do olivového oleje. Je to delikatesa velmi oblíbená hlavně v Itálii a my si na ní takhle můžeme pochutnávat celý rok.
Doma vyrobený kečup z vlastních rajčat je také nezastupitelnou součástí naší kuchyně. Jeho výroba je nenáročná a použitím svých oblíbených přísad si můžeme připravit ten „svůj“ nejchutnější. Kvalitní a zdravý.
Výborná pikantní příloha k masům, kterou si také můžete snadno připravit, je čatní z rajčat. Přidáním pálivé papriky, zázvoru nebo česneku si tuto hustou omáčku po sterilizaci uložíte do spíže a bude pro vás připravena kdykoliv.
Je také spousta receptů na marmeládu z rajčat. V podstatě je postup výroby stejný jako u ovoce. Chuťově připomíná marmeládu z meruněk a rozhodně se bude hodit jako náplň do buchet, koblih či koláčů, nebo jen tak na čerstvé pečivo k snídani.
Zmražení je také jeden ze způsobů, jak rajčata uchovat. Můžeme z nich připravit různé polotovary nebo omáčky na těstoviny, nebo je zmrazit jen tak samotné, celé, nakrájené nebo rozmixované a použít třeba k přípravě polévek, omáček, nebo pod maso.
Možností, jak si během dlouhé zimy pochutnávat na kvalitních rajčatech nebo pokrmech z nich, je jak sami vidíte dost. A když už se nám podařilo vypěstovat velkou úrodu téhle výtečné zeleniny, tak určitě stojí za to věnovat jí ještě trochu svého času.
Konzumace rajčat je také velmi prospěšná našemu zdraví. Správně zralé plody mají velký obsah vitamínů A, B, C a minerálních látek. Jsou výborným prostředkem při zlepšování imunity, mají protizánětlivé účinky, prospívají našemu srdci. Rajčata zrající na slunci obsahují oproti rajčatům koupeným v zimních měsících v supermarketu mnohem více všech těchto důležitých a zdravých látek. Právě proto je velmi výhodné úrodu, kterou nespotřebujeme hned, dobře zpracovat a uskladnit tak, abychom si mohli dopřávat jídla s kvalitními rajčaty až do jara.
Rajčata můžeme nakládat, sušit, vyrábět z nich různé kečupy, omáčky, čalamády, můžeme je uskladnit jako polotovar v mrazničce. Důležité je, jak už jsme zmínili, sklidit rajčata ve správnou dobu, a to je, když je rajče již celé zbarvené ale pořád pevné. Konzumovat nezralá rajčata totiž může být zdravotně rizikové. Nikdy je také po natrhání neskladujeme v lednici, snižuje se tím výrazně jejich chuť.
Nakládání rajčat je jeden z obvyklých způsobů jejich zpracování. Můžeme je do sklenic dávat samostatně, nebo kombinovat s jinými druhy zeleniny, třeba s mrkví nebo s paprikou. Můžeme použít klasický nálev na okurky, nebo přidáním různých bylinek a s různými nálevy můžeme dosáhnout toho, že budou mít pokaždé trochu jinou chuť. Můžeme je také nakrájet na menší kousky a sterilovat jen ve vlastní šťávě, aby jim zůstala jejich vlastní chuť. Pak stačí jen je přidat k masu a připravit jídlo podle vlastního receptu. Můžeme si do sklenic připravit směs na lečo, nebo třeba omáčku z pečených rajčat, možností máme mnoho a sterilované ve sklenicích nám to vydrží hodně dlouho.
Nejvíce koncentrovanou chuť rajčat získáme jejich sušením. Sušení v sušičce je snadné a pak můžeme použít různé bylinky a koření a po usušení rajčata ještě třeba naložit do olivového oleje. Je to delikatesa velmi oblíbená hlavně v Itálii a my si na ní takhle můžeme pochutnávat celý rok.
Doma vyrobený kečup z vlastních rajčat je také nezastupitelnou součástí naší kuchyně. Jeho výroba je nenáročná a použitím svých oblíbených přísad si můžeme připravit ten „svůj“ nejchutnější. Kvalitní a zdravý.
Výborná pikantní příloha k masům, kterou si také můžete snadno připravit, je čatní z rajčat. Přidáním pálivé papriky, zázvoru nebo česneku si tuto hustou omáčku po sterilizaci uložíte do spíže a bude pro vás připravena kdykoliv.
Je také spousta receptů na marmeládu z rajčat. V podstatě je postup výroby stejný jako u ovoce. Chuťově připomíná marmeládu z meruněk a rozhodně se bude hodit jako náplň do buchet, koblih či koláčů, nebo jen tak na čerstvé pečivo k snídani.
Zmražení je také jeden ze způsobů, jak rajčata uchovat. Můžeme z nich připravit různé polotovary nebo omáčky na těstoviny, nebo je zmrazit jen tak samotné, celé, nakrájené nebo rozmixované a použít třeba k přípravě polévek, omáček, nebo pod maso.
Možností, jak si během dlouhé zimy pochutnávat na kvalitních rajčatech nebo pokrmech z nich, je jak sami vidíte dost. A když už se nám podařilo vypěstovat velkou úrodu téhle výtečné zeleniny, tak určitě stojí za to věnovat jí ještě trochu svého času.
Odkazy na tématické stránky
Hledat podobné články jako Jak zpracovat rajčata.