Houbová omáčka recept
Omáčka z hub nebo taky houbovka, jak se jí přezdívá, chutná skvěle s knedlíkem nebo těstovinami. Smetanová omáčka plná čerstvě nasbíraných hub je na podzim v české kuchyni velmi populární a důvod je jasný. Úlovků je v lese hojnost, omáčka výtečně chutná a snadno se připravuje. Pokud patříte mezi vášnivé houbaře, určitě se na vašem jídelníčku objeví i tato omáčka, která je hustá, jemná a plná houbové chuti. Kdo se nechce zdržovat s přípravou knedlíků nebo těstovin, klidně si na ní může smlsnout i jen s pečivem. Chutnat bude i tak výtečně!
(celý recept)
Ingredience receptu
- 250 g čerstvých hub (ideálně hřibů nebo jiných tužších hub)
- 1 větší cibule
- 4 lžíce másla
- 1 kelímek smetany na vaření 12%
- 2 lžíce hladké mouky
- kmín
- pepř
- sůl
Způsob přípravy
Houby očistíme, osušíme a nakrájíme.
V hrnci rozehřejeme dvě lžíce másla, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Pak k ní přisypeme nakrájené houby a zprudka je osmahneme.
Směs promícháme, osolíme a okmínujeme. Po 10 minutách opékání k ní přilijeme smetanu, přivedeme ji k varu, stáhneme plamen a smetanu necháme jemně probublávat.
V rendlíku rozehřejeme zbylé máslo, přisypeme k němu mouku, promícháme je, opražíme a hotovou jíšku zalijeme trochou studené vody. Jíšku pečlivě rozmíchanou ve vodě vmícháme do omáčky a pár minut ji provaříme.
Omáčku dochutíme pepřem a podáváme s knedlíkem, těstovinami nebo pečivem.