Angreštový džem recept
Žluto - zelené plody angreštu dozrávají na začátku léta a výjimečné jsou nejen obsahem vitamínů, ale také pektinu. Díky této látce mají vysoké želírovací schopnosti, a proto se skvěle hodí například k přípravě džemů. Méně zralé ovoce je přitom vhodnější než dozrálé plody, protože má pektinu o něco více.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 kg méně zralého angreštu
- 600 g krupicového cukru
- 2 lžíce rumu
Způsob přípravy
Angrešt očistíme, umyjeme a dvě třetiny ovoce nasypeme do hrnce, spolu s polovinou cukru. Směs dusíme do měkka a pak ji propasírujeme přes síto. Vrátíme ji do hrnce a přidáme zbytek angreštu i cukru.
Jakmile se sladidlo rozpustí, necháme budoucí džem asi 5 minut odpařovat. Kdo používá želírovací cukr, bude doba varu o něco kratší a do směsi cukr přisypeme přibližně 4 minuty před koncem varu. Nakonec vmícháme rum.
Jakmile je džem správě hustý a želíruje, nalijeme ho do čistých sklenic, které uzavřeme a otočíme dnem vzhůru. Takto je necháme vychladnout, pak otočíme zpět a uskladníme.