Stravování v horkých dnech: letní saláty do patnácti minut!
Teploty v České republice stoupají nad třicítku a v horkém počasí klesá chuť na teplé pokrmy i na to, je vůbec začít připravovat. Byty a domy jsou nepříjemně rozehřáté a zapnout troubu tak může představovat pořádné utrpení. Máme pro vás několik tipů, jak si připravit výživný a chutný chod, jehož příprava zabere jen pár minut a je proto ideální pro letní dny.
Rychlý, ale zároveň výživný a osvěžující salát je v létě skvělou volbou. Vychutnat si ho lze jako hlavní obědový i večerní chod. Čerstvé voňavé ovoce a zelenina ze zahrádky či trhu v kombinaci s křupavým salátem a čerstvými bylinkami jsou skvělým základem pro salát. A co ještě přidat?
Saláty s masem a sýry
Chutě sice na hutné pokrmy v létě příliš nemáme, přesto naše tělo potřebuje vyváženou stravu s dostatkem bílkovin. V salátu se o tuto složku mohou postarat maso, sýry nebo třeba tofu. Kuřecí maso je na pánvičce rychle hotové a skvěle ho doplní například avokádo, které je taktéž bohaté na bílkoviny a chuťově salát nepřebije.
Kdo má na zahradě rozpálený gril nebo na plotně grilovací pánvičku, může přidat do pokrmu sýr halloumi, který se vyrábí ze směsi kozího a ovčího mléka a je chuťově naopak hodně výrazný. V salátech chutnají i tvrdé sýry jako ementál nebo gouda, nakrájené na kostičky či italský parmezán nastrouhaný nebo nakrájený na hoblinky.
Saláty s ovocem
Nejen zelenina, i ovoce se hodí do salátu a jeho sezona je právě v plném proudu. Skvělá je například kombinace vodního melounu a mozarelly či řeckého sýru feta, jak napovídá následující recept. Kombinace červeného ovoce a bílého sýru navíc lahodí i oku a krásně ozdobí letní tabuli.
Pro melounový salát budete potřebovat: 1 ledový salát, vodní meloun, 250 g mozarelly či sýru feta, světlý balzamikový ocet, lžičku medu, olivový olej, čerstvou mátu a bazalku, pepř a sůl
Jak na to? Salát umyjeme, rozkrájíme a smícháme s nakrájeným melounem. V misce spojíme olej, ocet, pepř, sůl a med. Zálivku přelijeme na salát, který dochutíme otrhanými lístky bylinek a nakrájenou mozarellou či fetou.
Zálivky, které dodají šmrnc
Saláty skvěle doplní dresink, který lze připravit v hutnější i lehčí variantě. Kromě klasické a velmi oblíbené Vinaigrette, která se vyrábí z bílého vinného octa, hořčice, pepře, soli, oleje, cibule a špetky cukru, lze saláty dochutit například jogurtovou zálivkou. Do ní stačí přidat smetanový jogurt či téměř netučný řecký jogurt, bylinky, sůl, pepř a citronovou či limetkovou šťávu. Od majonézových zálivek se v létě raději držte dál, protože se v horku rychle kazí.
Těstovinový salát s kuřecím masem
Do salátové mísy lze přidat například uvařené těstoviny zbylé z minulého dne. Jídlo bude výživnější.
Rajčatový salát se zakysanou smetanou
Vůně a chuť šťavnatých rajčat v létě vyloženě láká k zakousnutí. Společně se zakysanou smetanou vytvoří osvěžující, hutný salát.
Salát z kuskusu s kuřecím masem a zeleninou
Výtečná je také kombinace drůbežího masa, zeleniny a kuskusu, který může nahradit těstoviny.
Kuřecí Caesar salát
Klasika, která se jen málokdy omrzí. Majonézu, která salát dochucuje, lze v létě nahradit například zakysanou smetanou.
Caprese salát
Italská lahůdka, kterou si oblíbili i čeští strávníci. Stačí jen pár ingrediencí a báječný salát je na světě!