Není ocet jako ocet
Ocet se vyrábí dvěma způsoby. Alkoholovým kvašením se za přítomnosti kvasinek mění přírodní cukr na alkohol, a kyselým kvašením, které způsobují mikroorganismy měnící alkohol na kyselinu octovou. Hlavní složkou každého octa je tedy kyselina octová v koncentraci od 4 do 18 procent, podle druhu octa.
V podstatě špatným kvašením vína vznikl první ocet, a brzy se přišlo na to, že má chuťové, konzervační a dezinfekční vlastnosti. Takže se začal vyrábět. Nejznámější druhy octa jsou vinný, jablečný, rýžový, balzamikový, lihový a sladový.
Ocet je v každé naší kuchyni nepostradatelný. Ať už při přípravě jídel, nebo třeba k nakládání a konzervování ovoce a zeleniny. Protože každý z octů má jinou chuť a hodí se do jiných receptů, měli bychom mít v kuchyni raději hned několik jeho druhů. Například bílý vinný ocet se hodí k rybám a mořským plodům, zatímco vinný ocet červený můžeme použít téměř všude tam, kde je ocet potřeba. Několika kapkami balzamikového octa zase můžeme ochutit pravé italské rizoto. Ocet používáme především do dresinků, salátů, omáček, salátových zálivek, čatní, marmelády apod.
Nemusíme se ale spokojit jen se známými druhy octa, které koupíme v každém obchodě s potravinami. Sami si můžeme, hlavně v létě, připravit ocet podle své chuti. Samozřejmě nebudeme doma ocet vyrábět, ale pouze dochucovat. Hodí se k tomu jakýkoliv dobrý ocet, ale nejlepší je jablečný nebo vinný.
K dochucování se hodí různé druhy ovoce (například maliny, ostružiny), bylinky (třeba kopr, estragon, rozmarýn), nebo i různé druhy koření. Mějme však vždy na paměti, že chceme ocet pouze dochutit, nechcemem do něj vybrané suroviny naložit, takže jich použijeme raději méně než více.
Jako příklad, jak jednoduchá je příprava ochucených octů je tento recept na koprový ocet. Použijete ho do rybích jídel, při přípravě koprovky, do salátových zálivek.
Koprový ocet
760 ml octa (třeba ten obyčejný nebo vinný či jablečný)
svazek kopru
Kopr natrháme na menší větvičky, omyjeme a vložíme do litrové skleněné nádoby se širším hrdlem. Zalijeme ho octem a celé to necháme až 6 týdnů stát na světlém místě. Pak scedíme přes plátno a nalijeme do uzavíratené láhve.
V létě je všude kolem nás spousta zralého ovoce a různých bylinek. Je tedy nejlepší čas na to, připravit si ten svůj ocet podle své chuti. A možná hned víc druhů. A když třeba bylinkový ocet nalijete do pěkné lahvičky a ozdobíte ho vlastnoručně vyrobenou vinětou, můžet to být hezký dárek pro někoho blízkého.