Pečené kuře se sváteční nádivkou recept
Ideální recept pro nedělní rodinný oběd, který se hodí také jako velikonoční sváteční pokrm. Nádivku lze péct zvlášť, nebo ji nacpat do kuřete.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 kuře
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce oleje
- sůl
- mletý bílý pepř
- Nádivka:
- 2 housky
- 100 g vlašských ořechů
- 100 g kuřecích jater
- 1 vejce
- smetana nebo mléko k navlhčení pečiva
- špetka muškátového oříšku
- sůl
- máslo
Způsob přípravy
Kuře umyjeme a pečlivě osušíme. Pak ho důkladně osolíme.
Z vejce oddělíme žloutek a bílek ušleháme na tuhý sníh. Housky nakrájíme na kostičky, nasypeme do mísy a pokapeme smetanou. Přidáme nahrubo nasekané ořechy, nakrájená játra, žloutek, sůl, pepř, muškátový oříšek a vše promícháme. Do směsi vařečkou opatrně přidáme sníh a opět promícháme.
Vnitřek kuřete naplníme nádivkou, ale nesmíme ji příliš pěchovat, protože maso se při pečení smršťuje a nádivka nabývá. Za pomoci špejle kuře uzavřeme, potřeme ho rozehřátým máslem smíchaným s olejem a vložíme do pekáčku, prsíčky dolů.
Kuře mírně podlijeme a pečeme v troubě předehřáté na 180°C, přibližně hodinu. V průběhu pečení drůbež podléváme uvolněnou šťávou.
Asi po hodině kuře otočíme a dalších přibližně 20 minut dopékáme. Upečené kuře vyndáme z trouby, necháme chvíli odpočinout, naporcujeme a podáváme.