Salsa z pečených tomatillos recept
Salsa z pečených tomatillos, vyrobená doma, vydrží v chladnu několik dní a je to výborný doplněk k masům nebo ke kukuřičným nachos.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1,4 kg tomatillos
- 2 větší jalapeno
- 5 stroužků česneku
- 4 feferonky
- 1 hrnek nasekaného zeleného koriandru
- 1 velká žlutá cibule
- 2 lžičky soli
- 1 sladká červená paprika - není nutná
- limetková šťáva
Způsob přípravy
Salsa z pečených tomatillos, vyrobená doma, vydrží v chladnu několik dní a je to výborný doplněk k masům nebo ke kukuřičným nachos. Tomatillos, neboli plody Mochyně dužnoplodé se trochu podobají zeleným rajčatům, ale jsou mnohem kyselejší. Pocházejí z Mexika, kde se hodně používají k výrobě pikantních omáček. Předehřejeme troubu na 180 stupňů. Tomatillos oloupeme, omyjeme a společně s jalapenos a s plátky česneku je naskládáme na plech vyložený pečící folií. V předehřáté troubě je pečeme za občasného obrácení až se na nich objevují tmavé skvrny.
Necháme vše trochu zchladnout, pak směs nasypeme do mixéru, přidáme nakrájenou cibuli, sůl, koriandr a feferonky z nichž jme odstranili semena a nakrájeli je na tenké proužky. Vše důkladně rozmixujeme až do tekutého stavu. Podle potřeby můžeme přidat trochu limetkové šťávy. Pokud chceme oživit barvu salsy, přidáme ještě do mixéru sladkou červenou papriku. Hotovou salsu plníme do čistých sklenic a uchováváme v chladu.