Vepřové se švestkami dušené na víně recept
Tento recept je inspirovaný francouzskou kuchyní a tradičně se k němu podávají těstoviny. Komu se to zdá příliš neobvyklé, může dušené maso doplnit šťouchaným bramborem nebo rýží. Výsledek bude stejně dobrý!
Ingredience receptu
- 600 g vepřového plecka
- 1 větší cibule
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 1 lžíce hladké mouky
- 400 ml suchého bílého vína
- 300 ml drůbežího vývaru
- 150 g vypeckovaných sušených švestek
- 1 lžíci másla
- sůl
- pepř
- čerstvé bylinky na ozdobu
Způsob přípravy
Maso umyjeme, osušíme a nakrájíme na větší kostky.
Ve vyšším hrnci rozehřejeme olej, po částech přidáváme maso, které smažíme z obou stran. Osmahnuté kousky odložíme stranou.
Maso je osmahnuté a v hrnci zůstal výpek. Do něj přidáme máslo, necháme ho rozpustit a pak na něm osmahneme na plátky nakrájenou cibuli, aby změkla.
K cibuli vmícháme vrchovatou lžíci mouky a za stálého míchání ji necháme asi minutu opražit. Do hrnce vrátíme maso i se šťávou, kterou pustilo, vše promícháme a zalijeme vývarem a vínem. Maso by mělo být zcela ponořené a vaříme ho na mírném plameni asi 45 minut. Během této doby ho několikrát promícháme.
Po tři čtvrtě hodiny vsypeme do hrnce švestky. Pokud se tekutina příliš vyvařila a maso vykukuje ven, je třeba vývar a víno doplnit. Hrnec již nezakrýváme pokličkou a směs vaříme dalších 45 minut, dokud maso úplně nezměkne a omáčka nezhoustne.
Směs dochutíme solí, pepřem a podáváme s těstovinou nebo bramborem.