Sdílet:

Makronky recept

Redakce Jídlo.cz

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Doba vaření120 minPočet porcí8 porcí

Makronky - slaďoučký, malinkatý sendvič, v podstatě jednohubka. Výborné ke kávě, čaji nebo jako dárek k různým příležitostem, však se také často prodávají rovnou v dárkových baleních. Kde se ale vlastně vzaly?

Francouzská či orientální pochoutka?

Často se věří, že to byla právě Kateřina Medicejská, která makronky představila královskému dvoru ve Francii, v průběhu 16. století. Tuto myšlenku ale rozporuje historička Marie Joséphe Moncorgé: \"Je to legenda, sladkosti obsahující mandle jsou obvykle arabského původu, postupem času se dostávaly do Katalánie a Itálie, než byly dopraveny i do Francie.\"

Slovo makronka pochází z italštiny, recepty na podobné sladkosti se do Sicilíe dostaly díky arabským vojákům již před začátkem 13. století. Původní makronky připomínaly trochu víc kokosky, ale bez kokosu, s rumovo-mandlovou chutí.

Makronky z kláštera

Kuchyně opatství nebo klášterů byly mnohdy zodpovědné za vznik dnes již legendárních pokrmů. Tuto skutečnost můžeme přičíst na vrub tehdejším podmínkám, církev si na sebe musela nějakým způsobem vydělat a prodávat své výrobky se zdálo být jako výborný nápad.

Naprosto stejně vznikl také recept na makronky v 18. století pyšnící se názvem Macarons des Soeurs. Na svědomí jej měly dvě jeptišky, Marguerite Gaillot a Marie Morlot, jež žily v klášteře ve francouzském městě Nancy. V roce 1792 došlo k zákazu církevních kongregací a sestry byly vyhnány. Utekly a našly úkryt u místního lékaře, kde i nadále vydělávaly právě výrobou makronek. Od těch dob se tento specifický typ makronek prodává bez přerušení. 
Francouzské makronky tak, jak je máme rádi

Vyrobit si doma dobré makronky není jednoduché. Je třeba dávat obzvlášť pozor na šlehání vaječných bílků a poté na vmíchávání mandlové mouky a moučkového cukru.

(celý recept)

Ingredience receptu

  • 100 g mandlové mouky
  • 100 g bílků (naprosto bez žloutků)
  • 100 g cukru krupice
  • 100 g cukru moučka
  • potravinářské barvivo (není nutné)
  • špetka soli
  • 6 lžic másla pokojové teploty
  • 2 hrnky moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového aroma
  • špetka soli


Způsob přípravy

Předehřejeme troubu na 150 stupňů Celsia. Připravíme si dva listy pečícího papíru a dáme stranou.

Zahřejeme trochu vody v malém hrnci na středním až menším ohni, dokud nezačne stoupat pára.

V míse na šlehání si připravíme bílky a 3 lžíce cukru krupice. Mísu dáme na vodní lázeň a začneme šlehat, dokud se cukr nerozpustí a bílky nezmění konzistenci na bílou pěnu, přibližně 1 minutu.

Mísu vezmeme z vodní lázně a umístíme do šlehače. Začneme šlehat na vysoké otáčky, přidáváme postupně zbytek cukru krupice. Přidáme barvivo, pokud chceme. Šleháme 3-4 minuty, dokud nevznikne tuhá pěna.

Sesypeme dohromady mandlovou mouku s moučkovým cukrem a špetkou soli, dvakrát prosejeme a přidáme jemně do bílkové pěny. Zapneme šlehač na střední rychlost a šleháme 5 vteřin (jen do smíchání ingrediencí).

Na další mísení vezmeme velkou špachtli (stěrku) a s citem mícháme směs směrem zvenčí do středu. Optimální hustota těsta je podobná pomalu tekoucí lávě, můžeme s ním napsat osmičku, aniž by těsto příliš rychle teklo.

Těsto je hotové a připravené na tvorbu makronek. Dáme jej do cukrářského sáčku, tvoříme makronky na připravený pečící papír cca 4 cm od sebe. Pak je necháme oschnout po dobu 15-30 minut, dokud nejsou suché na dotek.

Poté necháme péct v troubě 13 minut, v polovině času obrátíme na druhou stranu. Necháme zchladnout.

Náplň připravíme jednoduše, všechny suroviny společně vyšleháme elektrickým mixérem, přibližně 2 minuty, až je náplň hezky nadýchaná. Pak už jen naplníme do zdobícího sáčku a plníme vychladlé makronky, přiklopíme a hotovo.


Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Makronky recept, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Další recepty na Makronky.
Hledat podobné recepty na internetu jako Makronky

Kde najít informace



×