Vepřo knedlo zelo recept
Vepřo knedlo zelo patří k nepostradatelným pokrmům české kuchyně, který si získal srdce mnoha lidí jak v domácnostech, tak v restauracích. K získání osvědčeného receptu na tento oblíbený pokrm jsme se obrátili na šéfkuchaře naší oblíbené restaurace. Díky jeho tipům a trikům si můžete být jisti, že vaše maso bude šťavnaté, knedlíky právě tak, jak mají být, a zelí dokonale ochucené. Připravte se, že tento nedělní oběd se stane vaším novým oblíbeným jídlem!
(celý recept)
Ingredience receptu
- krkovice 1,25 g vcelku
- sůl
- pepř čerstvě mletý
- kmín 2 ČL čerstvě drcený
- česnek 5 stroužků prolisovaný
- cibule 2 ks nakrájená nadrobno
- vepřové sádlo 100 g
- mouka pšeničná hladká 1 PL na zaprášení
- NA KNEDLÍKY
- mouka pšeničná hrubá 1 kg
- sůl 1 špetka
- vejce 1 ks
- droždí čerstvé 20 g
- krupicový cukr 1 špetka
- mléko 500 ml vlažné
- rohlíky 1 ks nakrájený na kostičky
- sádlo na potření
- NA ZELÍ
- zelí kysané 1 bal
- vepřové sádlo 2 PL
- slanina 100 g nakrájená na špalíčky
- cibule 2 ks nakrájená nadrobno
- kmín drcený
- krupicový cukr 4 PL
- ocet 100 ml
- sůl
- mouka pšeničná hrubá 2 PL na zaprášení
Způsob přípravy
Zahřejte troubu na 140°C. Maso z krkovice osolte, opepřete a obalte kmínem a rozmačkaným česnekem. Umístěte ho do pekáče na kostičky nakrájené cibule, přidejte kousek sádla a zalijte hrnkem teplé vody. Pečte přibližně tři hodiny, dokud maso nebude měkké.
Pro knedlíky smíchejte v míse mouku, sůl, vejce, droždí, trochu cukru a mléko. Nechte směs chvilku odpočinout.
Poté vypracujte hladké těsto, vmíchejte nadrobno nakrájený rohlík a nechte těsto vykynout. Formujte z těsta válečky a vařte je ve vřící vodě po dobu 18 minut, v polovině vaření je otočte. Po uvaření knedlíky propíchněte, aby z nich unikla pára.
Pro dosažení lahodné chuti knedlíky po uvaření potřete trochou sádla.
Na přípravu zelí nakrájejte zelí a nevyhazujte jeho lák. Na rozpáleném sádle zpěňte slaninu, cibuli a kmín, přidejte zelí a zalijte ho lákem. Přiveďte k varu, pak přimíchejte cukr, ocet a sůl a vařte 15 minut.
Za 15 minut přisypte do zelí hrubou mouku a vařte dalších 15 minut. Zelí by mělo být sladké, lesklé a mít středně hustou šťávu. Dbejte na to, aby zelí nebylo převařené.
Po upečení maso vyndejte z trouby a nechte ho odpočívat 15 až 20 minut. Díky tomu se šťáva v masu rovnoměrně rozloží.
Nakrájejte maso na plátky tlusté přibližně 1,5 cm. Maso by mělo být šťavnaté, měkké s křupavou kůrčičkou.
Pekáč s masem postavte na plotnu a zahřejte. Nechte vypečenou šťávu s cibulí odpařit, přidejte mouku a lehce ji opražte. Zalijte vodou a vařte asi 20 minut.
Na talíř nejprve nandejte zelí, pak přidejte knedlíky potřené sádlem, které můžete nakrájet nití nebo nožem. Na zelí (nebo i knedlíky) položte dva plátky masa s kůrčičkou nahoru.
Celé to zalijte vypečenou šťávou, která pokrmu dodá tu správnou chuť. Šťávu rozprostřete přes maso i zelí.