Halloweenské lucerny: krásná podzimní dekorace
Lucerny z vydlabaných dýní tradičně patří k nejstrašidelnějšímu svátku v roce. Tuto podzimní dekoraci lze vyrobit snadno doma. Je to jednoduché a s pár užitečnými tipy vydrží lucerna i dva týdny.
Halloween se slaví na konci října a milují ho především děti. Tento svátek plný strašidelných kostýmů, rozsvícených vydlabaných dýní a večírků je velmi populární především v Americe. Kořeny tohoto děsuplného dne však lze hledat v Evropě, v kulturách dávno zapomenutých.
Pochmurný podzim
Na podzim se počasí často obléká do mlh, a také bývá dostatek deště. Ponurou atmosféru umocňuje i absence slunečního svitu. Nastává čas útlumu. Procesy v přírodě se zpomalují a po létě cítíme zlidnění i my, lidé. Právě v tuto dobu přichází na řadu bilancování, přemítání a vzpomínky na všechny, kdo již nejsou mezi námi.
První listopadový den se slaví Dušičky, neboli svátek Všech svatých. Kořeny tohoto svátku lze hledat až v dobách pravěkých, kdy kmeny Keltů slavili Samhain. Noc, kdy se setkává svět živých a mrtvých. Hlavní roli tehdy hrál oheň, protože světlo ukazovalo správnou cestu a chránilo před zlými silami. Tradice se ujala, a proto křesťané podobně zapalují na Dušičky svíčky a o Halloweenu se rozsvěcují lucerny.
Jak na doma vyrobenou dýňovou lucernu?
K výrobě halloweenské dekorace se hodí prakticky všechny druhy dýní, vyjma Hokaido, která má slabší slupku a není pro dlabání ideální. Nejprve je třeba vyříznout dýni pokličku, kterou se budou vyndávat semínka a vlákna uvnitř dýně. Není nutné, aby byla poklička pravidelného tvaru. Mnohem lépe vypadá, když je vyříznutá do hvězdice. Za pomoci lžíce vyndáme z vnitřku dýně semínka, a také vlákna. Ta nejdou ven úplně snadno, proto se hodí jednorázové gumové rukavice, s nimiž slizká vlákna snadno uchopíme a vytáhneme.
Dýně je vydlabaná a nyní je třeba nakreslit na ni motiv, který budeme vyřezávat. Kdo nemá umělecké střevo a na tento krok si netroufá, může si motiv vytisknout a za pomoci potravinové fólie na dýni připevnit a následně vyřezat ostrým nožíkem.
Vydekorovanou dýni je dobré na několik hodin ponořit do vody, a poté všechny vyřezané spoje pomazat vazelínou. Zelenina díky tomu nebude tak rychle podléhat zkáze.
Takto připravenou dýni naaranžujeme ve venkovních prostorách a ozdobíme zapálenou svíčkou nebo světýlky na baterky, které vložíme do pečícího papíru nebo sáčku. Pro domácí využití se dýňová lucerna příliš nehodí, protože teplo urychluje proces degradace dužiny.

Pečená dýně s chilli a feta
Pikantní úprava dýně je vhodná pro chladné dny. Chilli prohřeje organismus a dodá pokrmu říz.

Zapečená dýně se sýrem
I v zapečené variantě chutná dýně výtečně. Hodí se jako hlavní chod i jako příloha k masu.

Dýňová polévka
Velmi oblíbená podzimní polévka, která výtečně zasytí. Jednoduchý způsob, jak dýni zpracovat.