Ragú z červené řepy recept
Vegetariánské ragú, které vás příjemně zahřeje a zasytí. Vaříme ze sezónních surovin a naše tělo nám za to poděkuje poděkuje.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nakrájená na klínky
- 4 stroužky česneku, drcené
- 8 malých červených řep, oloupaných a nakrájených na čtvrtky
- 4 střední mrkve, nakrájené příčně na špalíky
- 3 snítky čerstvého tymiánu + odrhnuté lístky k podávání
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 2 lžíce rajského protlaku
- 250 ml suchého červeného vína
- 500 ml zeleninového vývaru
- 3 bobkové listy
- 2 lžíce olivového oleje
- 2–3 žampiony portobello, nakrájené na silnější plátky
- 10 malých bílých žampionů
- 10 šalotek
- 2 lžičky kukuřičného škrobu rozmíchaného ve 2 lžících vody (nemusí být)
Způsob přípravy
V hrnci si orestujte si cibulku do sklovata a pak přidejte česnek, červenou řepu, mrkev a tymián. Osolte a opepřete a za občasného míchání zeleninu opékejte zhruba 5 min. Následně vmíchejte rajský protlak a zalijte červeným vínem, zeleninovým vývarem a přidejte bobkový list. Nechte vařit na mírném plameni zhruba 40 min.
Rozpalte si na pánvi olej a orestujeme na něm žampiony a šalotky doměkka cca 10 min. Směs osolte a opepřete a odložte ji stranou.
Po 40 min ochutnejte omáčku a dochuťte solí a pepřem, případně zahustěte škrobem rozmíchaným ve vodě. Do omáčky přidejte restované žampiony se šalotkami a společně povařte zhruba 10 min. Ragú servírujte s pečivem či bramborovou kaší.