Cibulový koláč s olivami recept
Podle dostupných pramenů vymysleli cibulový koláč Němci. Populární je však i ve Francii, a také u nás si tento aromatický koláč našel fanoušky. Kombinace oliv a červené cibule je chuťově zajímavá a koláč lze servírovat jako hlavní chod nebo také jako chuťovku - například k vínu. Příprava pokrmu je velmi snadná. Hotový je přibližně za čtyřicet minut, takže s ním lze uctít hladovce i nečekanou návštěvu. K podzimu, je tento koláč jako stvořený!
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 balení listového těsta (400 g)
- 5 červených cibulí
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce balzamikového octa
- 1 lžíce třtinového cukru
- 20 g strouhaného parmazánu
- 9 filetů z ančoviček
- 1 balení černých oliv bez peček
- hrst čerstvého oregana (příp. bazalky)
Způsob přípravy
Troubu předehřejeme na 200°C.
Na pánvi roztopíme olivový olej, přidáme na půlkolečka nakrájené, očištěné cibule a na mírném plameni je opékáme.
Po asi deseti minutách nalijeme do pánve balzamikový ocet, přisypeme cukr a směs 2 minuty mícháme. Pak sporák vypneme a pánev odložíme stranou.
Pokud listové těsto není rozválené, učiníme tak a plát těsta poté přeneseme na plech vyložený pečícím papírem.
Těsto posypeme nastrouhaným parmazánem, naskládáme na něj cibuli, ančovičky, celé olivy a bylinky.
Plech vložíme do vyhřáté trouby a koláč pečeme asi 20 - 25 minut. Podáváme lehce vychlazený.