Nejlepší těstoviny
Tomáš Rohlena
Milujeme je asi všichni, ale může se zdát, že když chceme zhubnout nebo začít jíst zdravě, těstoviny nejsou tou nejvhodnější volbou. Naštěstí to tak nemusí být. I špagety s masovými kuličkami, penne primavera nebo třeba lasagne si můžete bez obav dát k obědu či večeři. Klíčem je doplnit je co nejzdravějšími přísadami a použít v kuchyni pár jednoduchých triků, které pomohou snížit kalorie a tuky aniž by utrpěla chuť.
Zvolte správný druh těstovin
Začneme tím základním – těstovinami samotnými. Vždy kupujte celozrnné, popř. celopšeničné. Celozrnné těstoviny obsahují na rozdíl od klasických bílých, vlákninu, která podporuje zdraví srdce a navíc ji organismus tráví pomaleji, což pomáhá udržovat stabilní hladinu glukózy v krvi a budete se déle cítit sytí.
Ačkoli jsou celozrnné zdravější, je však stále třeba hlídat si porce. Cca 30 g neuvařených těstovin obsahuje asi 100 kalorií.
Nešetřete se zeleninou
K těstovinám se hodí mj. špenát, cibule, paprika, dýně, cuketa, lilek, hrášek, žampiony nebo brokolice. Můžete je osmahnout či připravit na páře a přidat do těstovin buď jen tak nebo do doma vyrobené omáčky.
Z cukety, celeru, mrkve či pastináku lze připravit raw (syrové) nudle - stačí mít doma spiralizér (kráječ na zeleninu, „špagetovač“) nebo škrabku na zeleninu. Skvěle a bez dalších kalorií navíc tak doplní pokrm z klasických těstovin.
Nezapomeňte na bílkoviny
Grilované, pečené, popř. dušené kuře bez kůžičky udělá z těstovin a zeleniny výborný a sytný hlavní chod. Další zdravou (a zajímavou) volbou jsou např. krevety.
Pokud dáváte přednost masovým kuličkám, doporučujeme je vyrobit z libového mletého kuřecího či krůtího masa. Kuličky však mohou být klidně také vegetariánské (pro zachování důležitých proteinů je připravte z luštěnin, např. čočky).
Záleží i na omáčce
Mějte na paměti, že omáčka může celému jídlu dodat spoustu zbytečných kalorií a tuku navíc. Jestli kupujete omáčky v konzervách, vždy si na etiketě zkontrolujte, jaké obsahuje množství tuku a sodíku (soli). Obecně platí, že by to nemělo být více než 3 g tuku, 150 mg sodíku a 75 kalorií na jednu porci. Krémové omáčky jako Alfredo nebo Carbonara mívají hodně kalorií a tuku, takže lepší je zvolit klasickou rajčatovou.
Ještě lepší volbou je připravit si omáčku či některé ingredience doma. Stačí podusit rajčata a čerstvé bylinky (bazalka, oregano) v hrnci na sporáku anebo promíchat těstoviny s trochou olivového oleje, mletého česneku a pár kapkami citronové šťávy (dodá lehkou, svěží chuť).
Zvolte správný druh těstovin
Začneme tím základním – těstovinami samotnými. Vždy kupujte celozrnné, popř. celopšeničné. Celozrnné těstoviny obsahují na rozdíl od klasických bílých, vlákninu, která podporuje zdraví srdce a navíc ji organismus tráví pomaleji, což pomáhá udržovat stabilní hladinu glukózy v krvi a budete se déle cítit sytí.
Ačkoli jsou celozrnné zdravější, je však stále třeba hlídat si porce. Cca 30 g neuvařených těstovin obsahuje asi 100 kalorií.
Nešetřete se zeleninou
K těstovinám se hodí mj. špenát, cibule, paprika, dýně, cuketa, lilek, hrášek, žampiony nebo brokolice. Můžete je osmahnout či připravit na páře a přidat do těstovin buď jen tak nebo do doma vyrobené omáčky.
Z cukety, celeru, mrkve či pastináku lze připravit raw (syrové) nudle - stačí mít doma spiralizér (kráječ na zeleninu, „špagetovač“) nebo škrabku na zeleninu. Skvěle a bez dalších kalorií navíc tak doplní pokrm z klasických těstovin.
Nezapomeňte na bílkoviny
Grilované, pečené, popř. dušené kuře bez kůžičky udělá z těstovin a zeleniny výborný a sytný hlavní chod. Další zdravou (a zajímavou) volbou jsou např. krevety.
Pokud dáváte přednost masovým kuličkám, doporučujeme je vyrobit z libového mletého kuřecího či krůtího masa. Kuličky však mohou být klidně také vegetariánské (pro zachování důležitých proteinů je připravte z luštěnin, např. čočky).
Záleží i na omáčce
Mějte na paměti, že omáčka může celému jídlu dodat spoustu zbytečných kalorií a tuku navíc. Jestli kupujete omáčky v konzervách, vždy si na etiketě zkontrolujte, jaké obsahuje množství tuku a sodíku (soli). Obecně platí, že by to nemělo být více než 3 g tuku, 150 mg sodíku a 75 kalorií na jednu porci. Krémové omáčky jako Alfredo nebo Carbonara mívají hodně kalorií a tuku, takže lepší je zvolit klasickou rajčatovou.
Ještě lepší volbou je připravit si omáčku či některé ingredience doma. Stačí podusit rajčata a čerstvé bylinky (bazalka, oregano) v hrnci na sporáku anebo promíchat těstoviny s trochou olivového oleje, mletého česneku a pár kapkami citronové šťávy (dodá lehkou, svěží chuť).
Odkazy na tématické stránky
Hledat podobné články jako Nejlepší těstoviny.