Jablečná přesnídávka recept
Když je úroda jablkem bohatá, vyplatí se udělat si domácí jablečné pyré, které chutná nejen mrňouskům, ale také dospělákům. Povařená rozmixovaná jablka dochucená šťávou s citronu a skořicí jsou skvělou přesnídávkou. Pyré se dá použít také jako ozdoba na lívance, vafle nebo ho lze mlsat jen tak na lžičku. Kdo má na zahradě jablečné přebytky a neví, co s nimi, je přesnídávka skvělým způsobem, jak jablka uchovat až do zimy.
Ingredience receptu
- 2 jablka
- 2 lžíce cukru
- 250 ml jablečného džusu
- špetka mleté skořice
- citronová šťáva
Způsob přípravy
Jablka umyjeme, oloupeme, nakrájíme na osminy a zbavíme jadřinců.
V menším hrnci rozehřejeme cukr a necháme ho zkaramelizovat. Trvá to asi dvě minuty.
Ke zkaramelizovanému cukru přidáme jablka a za stálého míchání je necháme další dvě minuty podusit. Vařečkou při míchání odškrabáváme cukr, který se přichytil ke dnu hrnce.
Jablka zalijeme džusem, hrnec přiklopíme poklicí a ovoce necháme dusit, dokud nezměkne.
Zcela měkká jablka rozmixujeme tyčovým mixérem a pyré ochutíme citronovou šťávou, mletou skořicí a pokud bude třeba, trochu dosladíme. Přesnídávku promícháme a můžeme podávat nebo plnit do sklenic.