Britské královně Alžbětě II. je 95 let! Narozeniny slaví tímto čokoládovým dortem
Je nejdéle vládnoucí panovnicí na světě. Její Výsost královna Alžběta II. usedla na britský trůn v roce 1953 a stále patří k nejpopulárnějším členům britské monarchie. Své narozeniny přitom slaví rovnou dvakrát, jednou v soukromí a podruhé oficiálně.
Narodila se 21. dubna 1926 v Londýně a právě toto datum je určeno pro soukromé oslavy v rodinném kruhu na hradě Windsor. Nejde však o žádný bujarý večírek, ten je naplánovaný na červen, kdy se koná akce Trooping the colour, která je oficiální oslavou královniných narozenin, a jež se uskuteční se vší parádou. Vyhrazen je pro ni druhý víkend v červnu a i toto má svou historickou tradici. K veřejným oslavám narozenin v teplém měsíci roku poprvé přistoupil král Jiří II., a to v roce 1748. Neměl zájem slavit svůj den v listopadu, kdy se doopravdy narodil, ale chtěl si ho užít za příjemnějšího počasí. To se ujalo a tradice vydržela dodnes.
Milovnice čokolády
Bývalý královský kuchař Darren McGrady prozradil, že královna je velkou milovnicí čokolády, a tak není překvapivé, že její narozeninový dort je jí přímo napěchovaný. Recept se traduje z generace po generaci a oblíbený kuchař prozradil, že královna je v jeho konzumaci velmi střídmá. Každý den si ukrojí pouze tenký plátek. Dort přitom zdobí pouze nápis happy birthday a chybí jméno i titul oslavenkyně, ale také svíčky. I toto je jedna z tradic královského dvora.
Recept na královský čokoládový dort
Těsto:
6 žloutků
2 vejce
110 g krupicového cukru
60 g hladké mouky
30 g holandského kakaa
60 g rozpuštěného másla
Topping a náplň:
475 ml smetany ke šlehání (33% a více)
460 g kvalitní tmavé čokolády
Postup:
1) S přípravou náplně je třeba začít minimálně 6 hodin před pečením dortu. Polovinu smetany ke šlehání zahřejeme a necháme v ní rozpustit 240 g čokolády. Směs mícháme tak dlouho, dokud nebude hladká a poté ji uložíme do lednice.
2) Nyní přichází na řadu příprava těsta. Ve větší míse smícháme vejce a žloutky společně s cukrem a šleháme je za pomoci metličky. Když bude směs hladká, umístíme mísu na sporák, na hrnec s vařící vodou a chvíli ji mícháme, aby se neudělaly cucky.
3) Pak mísu sundáme z hrnce a směs prošleháme v robotu nebo ručním mixérem. Hotovo je tehdy, když vejce zesvětlí svou barvu a směs se přibližně zdvojnásobí a mírně ztuhne.
4) V menší misce smícháme mouku, kakao a prosejeme je na talíř. Do vaječné směsi s cukrem přilijeme nejprve rozpuštěné máslo, pak přisypeme mouku s kakaem a opatrně vše promícháme.
5) Kulatou dortovou formu vymažeme a vysypeme moukou. Dno můžeme vyložit pečícím papírem, který zastřihneme podle tvaru formy. Směs do formy nalijeme a pečeme ve středně předehřáté troubě asi 20 - 30 minut, dokud vršek dortu nebude při doteku pružit.
6) Upečený dort vyndáme z trouby a necháme alespoň 5 minut odpočinout. Poté ho ve dvou patrech rozřízneme. Čokoládovou ganáž necháme trochu povolit a obě spodní části řezu pater s ní pomažeme.
7) Dort zaklopíme poslední vrstvou a ze zbytku čokolády a smetany znovu připravíme ganáž. Tu už nebudeme chladit, ale dort s ní rovnou pomažeme, a to ze všech stran. Zbylou ganáž dáme opět do lednice, necháme trochu zatuhnout a nakonec s ní zdobíme vršek dortu.
Foto: Instagram

Brownies s čokoládou
I tento dezert je plný čokolády a stačí opravdu malý kousek k to mu, aby si člověk pořádně smlsnul.

Čokoládový pudink s banánem
Milovníci čokolády určitě ocení i pudink s banánem, který voní po této úžasné surovině.