Sedm potravin nabitých vlákninou jako zdroj energie

Lukáš Svítil

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Vláknina je v dnešní době v konzumovaných potravinách velice žádaná složka. Vláknina je totiž pro člověka naprosto nepostradatelná, protože pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, významně snižuje riziko onemocnění srdce, některých druhů rakoviny nebo například cukrovky. Rozpustná vláknina dokonce pomáhá těm, kteří chtějí hubnout. Na které potraviny se tedy zaměřit, abyste měli dostatečný přísun vlákniny?

Tato podle odborníků naprosto zásadní složka, která je důležitá pro dobré fungování organismu, je obsažená v rostlinných potravinách. I přesto je ale průměrný příjem vlákniny u populace v České republice poloviční, než jaká by měla podle výživových odborníků být. Pro dospělého člověka by se denní příjem pro dospělého člověka měl pohybovat okolo 30 gramů. Nicméně v praxi jsme svědky toho, že tento doporučený příjem dosahuje pouze poloviny této hodnoty.

A je to škoda, neboť dostatečné množství vlákniny zlepšuje zažívání, pomáhá při hubnutí, protože díky vláknině potrava v žaludku nabobtná a zvyšuje pocit nasycení, aniž by zvyšovala energetický příjem. Vláknina má rovněž pozitivní účinek pro trávení a je schopna na sebe vázat nežádoucí prvky naší potravy, a tak chrání tělo před rakovinou, ale vlákninu lze brát i jako prevenci na zácpy, hemeroidy nebo podrážděného střeva.
Jak tedy elegantně zajistit dostatečný přísun vlákniny? Stačilo by 500 gramů čerstvé zeleniny denně, ale to je na každý den docela vysoký požadavek, aby byl přijatelný každý den. Které další potraviny tak zajistí dostatečný přísun vlákniny?

Ovesné vločky

Ovesné vločky a jejich varianty jsou skvělé při snižování hladiny cholesterolu v krvi a také v tolik potřebném posilování imunitního systému. Přidanou hodnotou ovesných vloček je vysoké množství bílkovin, nenasycených mastných kyselin, vitaminů B a E a navíc jsou ovesné vločky velmi bohaté na výskyt železa či vápníku. Ve 100 gramech vloček zkonzumujete asi 15 gramů vlákniny.


Červené fazole

Fazole jakožto zástupci luštěnin obsahují opravdu výborné množství vlákniny. Fazole rovněž obsahují také tolik prospěšné bílkoviny a železo. Stejně jako u ovesných vloček najdete u 100 gramů červených fazolí zhruba 15 gramů vlákniny. Na barvě a druhu fazolí téměř nezáleží.

Celozrnné pečivo

Ano, bílé pečivo prostě chutná božsky. Rozpečená bagetka je prostě boží, ale co se týká obsahu vlákniny, nebo bílé pečivo dobrou volbou. Mnohem lepší variantou je celozrnné pečivo. Je to proto, že u celozrnné mouky se zachovávají všechny potřebné živiny, kdežto bílá mouka průmyslovým zpracováním ztrácí svoje přednosti. Celozrnné pečivo je také bohaté na vitaminy, minerální látky a mastné kyseliny. Ve 100 gramech tohoto pečiva naleznete asi 10 gramů vlákniny.

Čočka

Další perfektní luštěnina na váš stůl. Vedle toho, že jde o starobylou a osvědčenou potravinu, je za současné úrovně úrovně vědeckého poznání jasné, že kromě potřebné vlákniny čočka obsahuje i velké množství bílkovin a sacharidů. K doplnění vlákniny do našeho organismu přidá čočka 8 gramů vlákniny na 100 gramů své váhy.

Sušené ovoce

Mezi blahodárné sušené ovoce, které oceníte zejména během dlouhé zimy, můžeme počítat meruňky, švestky nebo fíky. Toto sušené ovoce je výborné na trávení a zácpu, ale také obsahují spoustu vlákniny. Ve 100 gramech najdete asi 8 gramů vlákniny.

Maliny

Je to poměrně překvapivé zjištění, ale maliny se mohou pyšnit velkým množstvím vlákniny, které se ve 100 gramech malin skrývá asi 6,5 gramu. Maliny jako čerstvé ovoce také obsahují vysoké množství vitaminu C.

Otruby nebo psyllium

Otruby, které koupíte v prodejnách zdravé výživy, obsahují především takzvanou nerozpustnou vlákninu. Ta ve střevech funguje jako čistící kartáč, a to na rozdíl od psylliua, která je naopak zdrojem rozpustné vlákniny. Ideální koktejl pro vaši zdravou mikroflóru.

Fazole na kyselo

Fazole na kyselo


Recept na fazole na kyselo je evergreenem mezi tradičními českými jídly. Toto je tentokrát zdravé.


Sušené švestky

Sušené švestky


Recept na sušené švestky výborně zvyšují imunitu, která je vždycky potřeba.


Bezlepkové čajové pečivo

Bezlepkové čajové pečivo


Pokud jste alergičtí na lepek, zkuste recept na toto bezlepkové čajové pečivo.


Malinový pohár s piškoty

Malinový pohár s piškoty


Ideální volba pro horké letní měsíce představuje tento malinový pohár s piškoty.



Sdílejte článek s přáteli!

Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Sedm potravin nabitých vlákninou jako zdroj energie, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu: sedm, potravin, nabitých, vlákninou, jako, zdroj, energie.


×