Zapečená brokolice s květákem recept
Tento pokrm je tak trochu variací na klasické zapečené těstoviny, jen v o něco zdravější variantě. Sympatické je na něm i to, že jsou použité suroviny bez lepku, a protoje jídlo vhodné i pro alergiky.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 300 g květáku
- 300 g brokolice
- 250 g brambor
- 300 ml smetany na vaření
- 1 vejce
- 200 g dušené šunky
- 100 g parmazánu
- špetka muškátového oříšku a kari
- sůl
- pepř
Způsob přípravy
Z květáku a brokolice odřízneme košťál a rozdělíme je na růžičky. Ty na cedníku propláchneme vodou a vložíme do hrnce s vroucí osolenou vodou. Zeleninu povaříme přibližně 8 minut. Brambory oloupeme, umyjeme, nakrájíme na plátky a podobně jako květák s brokolicí krátce povaříme ve vroucí osolené vodě.
Do větší mísy vložíme brambory, přidáme na menší kousky nakrájený květák s brokolicí. Šunku nakrájíme na kostičky, přidáme do směsi, vše osolíme, opepříme, dochutíme muškátovým oříškem a kari kořením. Ve smetaně rozšleháme vejce a nalijeme ji na směs.
Troubu předehřejeme na 200°C. Jednu větší nebo více menších pečících nádob vymažeme tukem a vysypeme kukuřičnou strouhankou. Směs do nádob/y rozdělíme a povrch posypeme strouhaným parmazánem. Nádobu zakryjeme alobalem a v troubě pečeme 25 minut, poté alobal opatrně sejmeme a dopékáme dalších 5 - 10 minut.