Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
0
Menu
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptySmetanový velikonoční beránek
Albert logoAlbert logo
  • Smetanový velikonoční beránek
Smetanový velikonoční beránek

Smetanový velikonoční beránek

Tradiční velikonoční beránek patří k tradicím českých Velikonoc, stejně jako pomlázka nebo kraslice. Jak ale upéct beránka, po kterém se jen zapráší? Poradíme vám a přidáme tip na zdravější variantu.
Snadné
46-60 minut
4/5
Česká
Velikonoce
Dezert

Ingredience8 porcí

8 porcí
  • Máslo
  • Vejce 4 ks
  • Mouka polohrubá 300 g
  • Cukr krupicový 200 g
  • Kypřící prášek 1 ks
  • Smetana ke šlehání 1 ks
  • Cukr vanilkový 1 ks
  • Mouka hrubá
  • Máslo
  • Vejce 4 ks
  • Mouka polohrubá 300 g
  • Cukr krupicový 200 g
  • Kypřící prášek 1 ks
  • Smetana ke šlehání 1 ks
  • Cukr vanilkový 1 ks
  • Mouka hrubá

Příprava

1
Vezměte 4 vejce pokojové teploty a do 2 misek oddělte žloutky a bílky vajec zvlášť.
2
Formu beránka vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
3
Vyšlehejte 200 g krupicového cukru s oddělenými žloutky do pěny a přidejte 300 g polohrubé mouky smíchané s 1 sáčkem vanilkového cukru a 1 práškem do pečiva.
4
Oddělené 4 bílky vyšlehejte do sněhu a opatrně stěrkou vmíchejte do těsta. Vlijte 1 kelímek smetany ke šlehání a vše důkladně promíchejte.
5
Těsto vlijte do připravené formy na beránka a vložte do předem vyhřáté trouby na 180 ºC na přibližně 45 minut.
6
Upečeného beránka nechte vychladnout a poté vyklopte z formy. Krásné sváteční chutnání.
1
Vezměte 4 vejce pokojové teploty a do 2 misek oddělte žloutky a bílky vajec zvlášť.
2
Formu beránka vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
3
Vyšlehejte 200 g krupicového cukru s oddělenými žloutky do pěny a přidejte 300 g polohrubé mouky smíchané s 1 sáčkem vanilkového cukru a 1 práškem do pečiva.
4
Oddělené 4 bílky vyšlehejte do sněhu a opatrně stěrkou vmíchejte do těsta. Vlijte 1 kelímek smetany ke šlehání a vše důkladně promíchejte.
5
Těsto vlijte do připravené formy na beránka a vložte do předem vyhřáté trouby na 180 ºC na přibližně 45 minut.
6
Upečeného beránka nechte vychladnout a poté vyklopte z formy. Krásné sváteční chutnání.

Hodnocení

Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
  • Co byste o smetaně měli vědět
    Smetana ke šlehání musí obsahovat minimálně 30 % tuku. Čím vyšší procento tuku, tím lépe by měla jít šlehačka vyšlehat. Smetana obsahuje velké množství nasycených mastných kyselin, jejichž příjem bychom si měli hlídat.
  • Jak udělat velikonočního beránka zdravějšího
    Polohrubou mouku nahraďte špaldovou moukou. Na vymazání formy můžete použít řepkový olej ve spreji. K vysypání použijte čerstvě namleté ořechy. Cukr zaměňte za čekankový sirup.
Uložte si ingredience pro váš další nákup

Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě 3 dny

Od 09.05.2024 do 14.05.2024

Platný ještě 10 dní

Od 09.05.2024 do 21.05.2024

Platný ještě 3 dny

Od 09.05.2024 do 14.05.2024

Platný ještě 10 dní

Od 09.05.2024 do 21.05.2024

Platný ještě 10 dní

Od 09.05.2024 do 21.05.2024

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.