Zapečené těstoviny s houbami recept
Zapečené těstoviny s houbami jsou zajímavé a velmi chutné jídlo. Pro milovníky těstovin je tu zase jedna z méně obvyklých variant.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 250 g těstovin Rigatoni
- 200 g hub Enoki
- 1 bobkový list
- 1 hřebíček
- sůl
- mletý bílý pepř
- 2 lžíce celozrnné hořčice
- špetka mletého muškátového oříšku
- 2 hrnky mléka
- 1/4 cibule
- 1/4 hrnku polohrubé mouky
- 2 lžíce másla
- 100 g strouhaného parmezánu
- zelená petržel - na zdobení
- jarní zelená cibulka - na zdobení
Způsob přípravy
Zapečené těstoviny s houbami jsou zajímavé a velmi chutné jídlo. Pro milovníky těstovin je tu zase jedna z méně obvyklých variant. Máslo rozpustíme na vyšší pánvi, přisypeme mouku a připravíme světlou jíšku. Pánev sundáme z plotny a pomalu přiléváme za neustálého míchání část mléka. Po rozmíchání jíšky v mléce pánev vrátíme na plotnu, přidáme bobkový list, hřebíček a čtvrtku cibule.Při střední teplotě za stálého míchání vaříme asi 10 minut.Postupně přidáváme mléko dle potřeby. Omáčka by neměla být příliš hustá Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Ve velkém hrnci uvaříme ve slané vodě těstoviny téměř do měkka a vodu z nich slijeme.
Z omáčky odstraníme bobkový list, hřebíček a cibuli, ochutíme ji muškátovým květem, pepřem a podle chuti osolíme.Nakonec do ní přidáme 1 lžíci hořčice a polovinu strouhaného parmezánu. Do vymazaného pekáčku naskládáme vzpřímeně těstoviny a zalijeme je připravenou omáčkou tak, aby se dostala i dovnitř těstovin. Jednotlivé houby naskládáme na otvory v těstovinách a posypeme vše zbytkem strouhaného sýra. Pekáč vložíme do předehřáté trouby a pečeme přibližně 20 minut, až sýr začne zlátnout. Před podáním jídlo ozdobíme nasekanou petrželkou, nebo zelenou jarní cibulkou.