Základní bílá omáčka recept
Základní bílá omáčka (bešamel), se dá použít jako základ všech ostatních omáček (např. rajská, koprová, papriková).
(celý recept)
Ingredience receptu
- 50 ml smetany
- 250 ml mléka
- 30 g másla
- 30 g hladké mouky
- muškátový oříšek
- sůl
- mletý bílý pepř
Způsob přípravy
Základní bílá omáčka (bešamel), se dá použít jako základ všech ostatních omáček (např. rajská, koprová, papriková). Připravenou můžeme v mrazáku uchovat klidně 2 měsíce. Ve vysoké pánvi rozpustíme máslo, přidáme mouku a mléko a za stálého míchání vaříme asi 10 minut.
Pak vmícháme smetanu, muškátový oříšek, pepř a osolíme. Omáčku můžeme podávat k vařeným masům nebo k vegetariánským pokrmům.