Vanilkové rohlíčky z lískových oříšků recept
Vanilkové rohlíčky z lískových oříšků jsou asi nejoblíbenějším vánočním cukrovím vůbec. V každém případě jsou Vánoce bez vanilkových rohlíčků prostě nemyslitelné.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 45 g umletých lískových oříšků
- 150 g hladké mouky
- 90 g másla
- 1 vanilkový cukr
- 25 g cukru moučka
- 1 žloutek
Způsob přípravy
Vanilkové rohlíčky z lískových oříšků jsou asi nejoblíbenějším vánočním cukrovím vůbec. V každém případě jsou Vánoce bez vanilkových rohlíčků prostě nemyslitelné. Z mouky, umletých ořechů, změklého másla, žloutku a cukru vypracujeme hladké těsto. Neuškodí ho nechat přes noc uležet v lednici, v každém případě bychom ho měli nechat v chladnu alespoň hodinu.
Troubu si předehřejeme na mírnější teplotu. Na vále si z kousků těsta uválíme válečky z kterých nakrájíme a vytvarujeme rohlíčky. Rohlíčky naskládané na vymazaný plech pak pečeme v mírné troubě dorůžova. Ještě horké je obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem. Pak je necháme vychladnout a uskladníme, aby se uležely.