Okurkové gazpacho recept
Základ téhle tradiční španělské polévky tvoří čerstvá zelenina. Asi většina z nás ji zná v červené variantě, kdy prim hrají rajčata. Velmi dobře ale chutná i s okurkou, doplněná o avokádo a hrášek.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 450 g hrachových lusků (čerstvé nebo mražený hrášek)
- 2 avokáda
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 menší cibule
- 1 zelená chilli paprička (lze vynechat)
- 1 salátová okurka
- 120 ml kokosového mléka
- 1 limetka nebo citron
- hrst čerstvého koriandru
- sůl
- pepř
Způsob přípravy
Pokud použijeme čerstvé lusky, musíme kuličky nejprve vyloupat. Pak je propláchneme vodou, pár kuliček odložíme pro pozdější zdobení a zbytek nasypeme do mixéru.
Avokáda rozpůlíme, zbavíme pecky, lžící vydlabeme dužinu a nakrájíme ji nadrobno. Cibuli a chilli papričku nakrájíme najemno. Všechny ingredience přidáme do mixéru a zalijeme je olejem.
Nakonec přijde do mixéru i umytá, pokrájená okurka, koriandr, šťáva z limetky nebo citronu, půl litru vody a kokosové mléko.
Vše rozmixujeme do hladké konzistence, polévku dochutíme solí, pepřem, ozdobíme hráškem a podáváme.