Mandlovo-rýžový puding recept
Růžový pudink z vařené rýže v mléce a cukru budete milovat. Podává se studený i teplý a pochází z Indie. Připravte si tento delikátní orientální mls i vy doma.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 litr plnotučného mléka
- 1/4 šálku rýže basmati (propláchnutý studenou vodou)
- 1 šálek cukru
- 1/2 – lžičky sušeného kardamonu
- 5 lžic drcených mandlí
- 1 lžička mandlové mouky ,prášku nebo velmi jamných drcených mandlí
- 1 lžíce hrozinek
- 1 lžička Ghee
- 5 – 6 pestíků šafránu. (volitelné)
- 2 lžíce vanilkové příchutě
- 1 šálek šlehačky
- špetka soli
- * 1 šálek = 250 ml
Způsob přípravy
Na pánvi rozpustíme Ghee (přepuštěné máslo).
Potom do Ghee řidáme hrozinky a drcené mandle.Za stálého míchání několik minut orestujeme dozlatova. Směs přendáme do misky a necháme stranou.
Ve stejné pánvi si zahřejeme mléko na středním plameni. Jakmile se mléko začne vařit, přidáme rýži, mandlovou mouku a snížíme teplotu na minimum.
Pokračujeme ve vaření na nízkém stupni, dokud není rýže plně vařená a mléko zhoustlé. Občas puding zamícháme.
Jakmile je rýže uvařená, přidáme špetku soli, šafrán, kardamon, vanilkovou esenci a cukr a pokračujeme ve vaření na nízké teplotě po dobu 10-15 minut občas promícháme dokud se cukr úplně nerozpustí.
Nyní přidáme šlehačku a vaříme dalších 5 minut a nakonec přidáme restované rozinky s mandlemi.
Puding podáváme teplý nebo studený.