Karamelová omáčka recept
Sladká karamelová omáčka má v přípravě dezertů docela široké využití. Můžete ji použít jako přeliv na zmrzlinový pohár, moučníky, a když ji prošleháte s rozpuštěným máslem, dá se použít i jako krém do dortů. Chuť karamelu je jedinečná a dodá dezertům přidanou hodnotu. Omáčku můžeme skladovat v uzavíratelných sklenicích v lednici. Doba její upotřebitelnosti je přibližně týden.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 250 g krystalového cukru
- 500 ml mléka
- 1 vanilkový cukr
- 20 g škrobové moučky
- 2 žloutky
Způsob přípravy
Do misky nasypeme škrobovou moučku a prošleháme ji s trochou mléka a žloutky.
Na pánev nasypeme cukr, zahříváme ho a necháme zkaramelizovat. Jakmile bude cukr tekutý a karamelový, ihned přilijeme zbylé mléko.
Směs pozvolna vaříme tak dlouho, dokud se kamaramel zcela nerozpustí. Do směsi pak přimícháme žloutkovou směs a vše dobře prošleháme metličkou, aby nevznikly hrudky.
Omáčku necháme přejít varem a podáváme teplou.