Buchtičky se šodó recept
Buchtičky se šodó milují hlavně děti. Ale tyto domácí buchtičky polité voňavým vanilkovým krémem určitě budou chutnat všem milovníkům sladkých jídel.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 vanilkový lusk
- 20 g čerstvého droždí
- 120 g g cukru krupice
- 5 žloutků
- 2 vejce
- 1 citron
- 900 ml mléka
- 500 g hladké mouky
- 1 lžíce škrobové moučky
- 100 ml rostlinného oleje
- 5 lžic másla
- sůl
Způsob přípravy
Buchtičky se šodó milují hlavně děti. Ale tyto domácí buchtičky polité voňavým vanilkovým krémem určitě budou chutnat všem milovníkům sladkých jídel. Připravíme si kvásek z droždí , lžíce cukru, 5 lžic mléka a lžíce mouky. Důkladně vše promícháme a necháme na teplém místě vzejít. Mouku prosijeme a v míse smícháme s 50 g cukru , nastrouhanou citronovou kůrou, špetkou soli, dvěma vejci a olejem. Přidáme vzešlý kvásek a 200 ml mléka a důkladně vypracujeme hladké těsto. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme kynout asi 50 minut. Po vykynutí těsto přendáme na pomoučený vál a rozdělíme na čtyři části. Z každé části uválíme váleček který pokrájíme na kousky a z kousků vytvarujeme kuličky.
Každou potřeme ze všech stran rozpuštěným máslem a skládáme je vedle sebe je vymazaného pekáče. Necháme ještě půl hodiny kynout a pak je v předehřáté troubě (asi 180 stupňů) upečeme dozlatova. Mezitím si připravíme vanilkový krém. Z podélně rozříznutých vanilkových lusků vyjmeme zrníčka. Ta pak svaříme s 700 ml mléka, 30 g cukru a škrobovou moučkou. Přivedeme k varu a necháme louhovat na vypnuté plotně asi 20 minut. Pak hrnek se svařeným mlékem vložíme do vodní lázně a postupně do horkého mléka (nesmí vařit) přimícháváme žloutky rozšlehané s 30 g cukru. Důkladně vyšleháme do hladkého krému. Upečené buchtičky na talíři poléváme teplým krémem. Autor fotografie: Palickap