Přesnídávky - jak na ně?
Kupované nebo domácí
Každému vyhovuje něco jiného. A každý preferuje něco jiného. Kupované přesnídávky jsou dobré - ušetříte s nimi čas, nádobí a nemusíte čekat až se vám to zavaří. Preferuje spíš domácí jídlo? Koupili jste hodně ovoce a nevíte co s tím Máte ovoce ze zahrádky nebo vám někdo daroval spoustu ovoce? Super! Můžete ho zavařit. A jak na to? To si povíme v následujícím článku.
Jaké jsou přípravy před zavařením?
Nejprve si vyberete ovoce Nejlepší je přímo ze zahrádky. Ale může být i kupované. Poté si připravíte hrnec s vodou a ovoce povaříte. Vyndáte ovoce a zbavíte slupek (můžete to i oloupat předem). Poté vše rozmixujete či propasírujete. Dáme do předem připravených skleniček. Tady platí čím menší, tím lepší. Pro děti stačí 200 - 300 gramů. Skleničky zavřete.
Jak zavařit?
Můžete zavařovat v hrnci, ale i v troubě.
Hrnec
Naskládáte do obyčejného hrnce víčkem dolu, tak do půlky zalejete vodou a dáte na sporák. Až se začne voda vařit, stáhnete teplotu a vaříte cca půl hodiny. A je zavařeno.
Trouba
Na dno plechu dejte utěrku. Do plechu dáte 1 cm vody. Záleží i na tom, jak vysoký máte plech... Dáte tak, aby voda z plechu nepřetekla a té vody tam bylo co nejvíce. Nejlépe ji tam nalijte až naskládáte sklenky. Dejte do trouby a pečte na 200°C minimálně 20 minut (klidně i více, pokud si nejste jisti). Dává se to víčkem nahoru a jak to vytáhnete, otočte víčkem dolů a nechte zchladnout... Vytáhněte si nejprve pár sklenic samostatně - nezdá se to, ale bývá to hodně těžké na vytáhnutí ven.
Zavařovací hrnec
Dáte skleničky do hrnce, podlejete trochou vody a přiklopíte. Zavařujete 20 minut při 85°C.