Začneme přípravou jehněčího masa: Masíčko odblaníme a okrájíme tuk. Komu nevadí, může ho tam nechat, ale omáčka bude tučnější. Velmi dobře maso umyjeme a osušíme, aby se s ním lépe pracovalo. Připravíme si špek (slaninu) a nakrájíme na užší nudličky (asi 0,5 cm), do masa po směru vláken uděláme nožem dírky, a to tak akorát na vložení našeho špíčku.
Rozehřejeme pánev a dáme na ni sádlo (případně zbytek špeku), necháme rozpustit a vložíme maso k prudkému zatáhnutí. Při smažení masa si zeleninu nakrájíme na obdélníčky (asi 2 cm x 10 cm). Ihned, po odejmutí masa z pánve na pekáček, si na pánev hodíme zeleninu a necháme restovat do mírného změknutí. Ve chvíli, kdy zeleninu dorestujeme, slijeme tuk a přidáme k masu, které odpočívá při pokojové teplotě asi půl hodiny. Vezmeme si pekáček a přihodíme do něj bobkový list, celý pepř, nové koření. Sůl zatím vynecháme.
Vše v pekáčku dáme na hodinu do trouby předehřáté na 200 °C (elektrická trouba). Po půl hodině zkontrolujeme. Mezitím máme čas si udělat přílohu.
Po době pečení vyjmeme z trouby, odděláme maso a zeleninu si rozemeleme. Přidáme vývar. Konečně osolíme podle chuti a propasírujeme. Nakonec svíčkou z jehněčí kýty ještě provaříme. Maso si nakrájíme proti vláknům (kvůli mozaice). Omáčka je díky zelenině hustá, ale pokud jsme dali méně zeleniny, můžeme zahustit jinak - dolít smetanu, přidat sušené mléko či mouku.
Takto připravenou svíčkovou s jehněčí kýtou podáváme. Omáčku dáme na talíř, potom přidáme knedlík či jinou přílohu, nakonec přijde maso. Svíčkovou s jehněčí kýtou můžeme v závěru dozdobit plátkem citronu a brusinkami se šlehačkou.