Opláchnuté díly masa protkneme slaninou a osolíme. Očištěnou kořenovou zeleninu nakrájíme na tenké plátky a mírně orestujeme na tuku. Přidáme maso, krátce ho v základu opečeme a mírně podlijeme vodou.
K masu přidáme, pepř, nové koření, bobkový list a omytý citron nakrájený na plátky. Zastříkneme octem a společně dusíme pod pokličkou doměkka. Během dušení maso obracíme.
Měkké maso vyjmeme. Pokud je to možné, i koření. Šťávu zahustíme světlou zásmažkou a zvolna vaříme asi 20min. Během varu přidáme smetanu. Svíčkovou omáčku procedíme a dochutíme solí, octem a cukrem a zvolna krátce povaříme.
Na talíře rozdělíme porce masa, omáčku a doplníme knedlíky. Svíčkovou na smetaně s houskovými knedlíky ozdobíme šlehačkou, brusinkami a ihned podáváme.