těsto | ||
---|---|---|
sůl | ||
3 ks | vejce | |
200 g | máslo | |
500 ml | mléko | |
300 g | hrubá mouka | |
náplň | ||
500 g | švestky | |
cukrové kostky | ||
na ozdobu | ||
80-100 g | cukr moučka | |
rozpuštěné máslo | ||
100 g | mletý mák |
V nerezovém hrnci přivedeme k varu mléko se špetkou soli a polovinou másla. Přisypeme mouku a za stálého míchání necháme těsto zhoustnout, dokud se nepřestane lepit na stěny hrnce a na vařečku. Poté těsto přendáme do mísy a necháme vychladnout. Švestky důkladně omyjeme, osušíme a vypeckujeme, místo pecky dovnitř můžeme vložit kostku cukru. Do vychladlého těsta postupně zapracujeme vejce a na pomoučněném vále znovu propracujeme. Vyválíme asi půlcentimetrový plát. Těsto rozkrájíme na čtverce asi 5 x 5 cm (podle velikosti švestek). Do každého zabalíme švestku a vytvarujeme knedlíky. Vaříme v mírně osolené vodě 5 - 10 minut. Hotové švestkové knedlíky z odpalovaného těsta propícháme vidličkou, aby z nich vyšla pára. Na talíři knedlíky posypeme mletým mákem, pocukrujeme a přelijeme rozpuštěným zbylým máslem.
Parádní recepty se švestkami: Švestkové koláče, domácí knedlíky i exotika v podobě čatní
Také milujete sezónní ovoce a snažíte se jej maximálně zužitkovat? Pokud jste se čerstvých švestek už přejedli, nastává ten pravý čas k pečení koláčů, přípravě sladkých knedlíků, kompotů i marmelád. Inspirujte se naším výběrem receptů.
Recept na švestkový koláč s tvarohem krok za krokem
Švestek jsou plné zahrádky i trhy, kolikrát ani nevíme, co s nimi. Když z nich upečeme tento koláč, nešlápneme vedle, je totiž skvělý! Šťavnatý, vláčný a akorát sladký.
Autor:hanca.s
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena