Špenátový protlak rozmrazíme a necháme odkapat od vody. Protlak je potřeba koupit 2 x 450 g, protože hodně vody odejde. Celá vejce ušleháme s cukrem krupice a vanilkovým cukrem do pěny, přidáme olej, polohrubou mouku s kypřícím práškem a nakonec lehce vmícháme špenátový protlak.
Špenátové těsto nalijeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech a buchtu pečeme asi 1 hodinu při teplotě 180 °C.
Smetanu ušleháme se ztužovačem šlehačky, přidáme mascarpone a 3 - 4 lžíce cukru moučka. Třetinu vršku buchty odřízneme a nastrouháme na struhadle. Na zbytek korpusu rozetřeme smetanový krém, posypeme strouhaným těstem, ozdobíme granátovými kuličkami a lehce přimáčkneme.
Špenátovou buchtu Lesní mech nakrájíme a podáváme jako vynikající a netradiční moučník.