příloha | ||
---|---|---|
1 lžíce | cukr | |
1 ks | brambory | |
1 lžíce | drcený kmín | |
1 sklenice | sterilované zelí | |
3 lžičky | cukerin | |
těsto | ||
40 dkg | slanina | |
1 lžička | sůl | |
3 ks | vejce | |
1 lžíce | ocet | |
3 dl | mléko | |
2-3 ks | cibule | |
10 ks | rohlík | |
1 hrst | sekaná petržel | |
30 dkg | hrubá mouka | |
drcený kmín | ||
mletý černý pepř |
Nejprve si nakrájíme 10 rohlíků na kostičky. Pokud mi zbývají rohlíky, nakrájím je na kostičky a dám do mrazničky. Dávám je po 5 ks. Vždycky se hodí. Libovou uzenou slaninu, popřípadě uzené koleno, taktéž nakrájíme na kostičky. Dále si připravíme asi 3 dl mléka, do kterého rozklepneme vejce. Pak směs osolíme a rozkvedláme. Cibule oloupeme a nasekáme najemno.
Ve vyšší pánvi osmažíme cibule. Přidáme slaninu nebo uzené, které na cibulce trochu osmažíme, přidáme hodně petrželové natě a osolíme, opepříme a přidáme také drcený kmín. Nakrájené rohlíky dáme do mléka s rozšlehanými vejci, přidáme osmažené uzené a zahustíme hrubou moukou. Vypracujeme hladké těsto.
Ze špekového těsta uděláme koule. Špekové knedlíky zavaříme asi 10 minut ve vroucí vodě. Špekové knedlíky dávám také na tác samostatně zmrazit. V tomto případě je pak nerozmrazené dáme do vařící vody a vaříme 20 minut. Z tohoto množství je 24 ks knedlíků.
Příprava zelíSterilované zelí slijeme a pokrájíme. Dáme ho do hrnce a zalijeme vodou. Přidáme trochu octa, drceného kmínu, 3 ks cukerínu a trochu cukru. Zelí povaříme a zahustíme strouhaným syrovým bramborem. Ke špekovým knedlíkům se toto zelí výborně hodí.
Špekové knedlíky rozpůlíme a podáváme se zelím a smaženou cibulkou na sádle. Špekové knedlíky se zelím podáváme teplé.
Autor:bunda
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena