Nakoupíme kvalitní těstoviny. Takové, které jsou na povrchu hrbolaté a nelesklé, na které dobře drží omáčka a nezůstává naspodu talíře.
Na pánev dáme olivový olej extra virgin. Až se zahřeje, přidáme celé stroužky česneku, cibuli nasekanou na velice jemné kostičky a osmahneme. Pak přidáme ostatní suroviny a prohřejeme. Necháme zredukovat šťávu z rajčat a nakonec přidáme na kostičky nakrájený sýr. Mícháme na mírném plameni, dokud sýr nepřestane vytvářet nitky, táhnout se.
Pak k omáčce přidáme dopředu uvařené těstoviny. Těstoviny ve vodě vaříme jen 75 % času uvedeného na obalu, protože nám na pánvi ještě budou měknout. Přidáme ji promícháme s omáčkou. Restujeme a mícháme další 2,5 minuty. Pak vysypeme rychle na velký plech a rozložíme rovnoměrně.
Spaghetti pomodoro po mírném zchladnutí podáváme.